Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесене, който се приготвя по следния начин: вземат се 10-15 листа, които тежат около 200 г. Махат им се бодлите, нарязват се на парчета и се смилат на каша в машинка за месо или се счукват в дървен хаван. Към тях се прибавят по 500 г чист пчелен мед и чисто домашно червено вино. Тази смес ври на водна баня1 час и като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване.

ІІ. Десет минути след сиропа (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от равни количества:

Агримония

Синя тинтява

Червен кантарион

Овчарска торбичка

Цикория - корен

Хмле - шишарки

От горната билкова смес се вземат 2 суп. лъжици, запарват се с 500 мл вряща вода, ври 15 мин и като изстине, се прецежда. Пие се овкусено с мед и лимон.

Допълнения:

1. На закуска да се яде овесено мляко (от вечер 2 суп. лъжици овесени ядки в 500 мл вода врят, докато се разварят и на сутринта се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване); или чай от шипки, препечен хляб, масло, мармалад и др.

2. Вечер преди лягане засегнатите места да се измиват с памуче, натопено в отвара от: лайка, смрадлика и жълт кантарион (6 суп. лъжици от билковата смес се запарват с 600 мл вряща вода, варят се 10 мин на тих огън и като изстине, се прецежда). След подсушаване засегнатите места да се мажат с едно от дадените по-долу средства:

а) домашен мехлем, приготвен от пепел от изгорените дръжки на тиква, забъркани с малко чист зехтин;

б) настойка от: 500 г чист зехтин с прибавка на по 3 с.л. жълт кантарион, червен кантарион и живовлек - широколистен. На водна баня ври 1 час и след като престои 24 часа, се прецежда;

в) зелен лист от невен, намазан с каймака на прясно мляко и залепен на засегнатото място;

г) топла лапа от сварен на пара картоф, смачкан с люспите и преди поставянето поръсен с чист аптекарски спирт 40 градуса.

3. Два часа след ядене да се взема по 1 суп. лъжица сироп от узрелите зърна на полския бъзунек: в буркан от 5 л се нареждат 1 ред зърна на дебелина около 2 см и 1 ред ситна захар и т.н. догоре, като най-горният ред е захар, и то с дебелина 6-8 см, за да не вкисне. Отворът на буркана се завързва с тънка кърпа и се оставя да престои на слънце 10-15 дни, докато захарта се стопи. След това се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване, налива се в бутилки, чиито отвори се завързват с кърпички, вместо да се запушват с тапи, и се държат на студено, за да не вкисне.