Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.
Легионелозата е остра бактериална инфекция, която се среща в целия свят. Причинителите са от род легионела. Тяхна обичайна среда са естествените и изкуствените водоеми и съоръженията за водоподаване.
Характерно за тази инфекция е, че се предава не от човек на човек, а само при вдишване на воден аерозол или в по-редки случаи при вдишване на вода с легионели.
Болестта има две форми с различно клинично протичане и с различна епидемиологична характеристика. По-масова е понтиак треската - лека инфекция на горните дихателни пътища, която минава без лечение за 2-5 дни.
Другата форма е легионерската болест. Тя е тежка атипична пневмония, засягаща най-често хора с нарушена имунната система. Описани са епидемични взривове, при които до 50% от заболелите са умрели.
Легионерската болест започва с неразположение, липса на апетит, главоболие и мускулни болки. Следва треска и вдигане на температура 39-40,5 градуса, суха кашлица, болки в корема, понякога диария и рентгенологични данни за пневмония. Практиката показва, че по-висок риск има при хора над 50 г., по-често мъже, пушачи, хора с присадени органи, при наличие на хронични белодробни и бъбречни болести, диабет, рак, както и след дълго лечение с кортикостероиди.
Легионелозата не е нова болест; причинителят й е изолиран през 1943 г., а първото описание на епидемия е от 1957 г. Но едва взривът през 1976 г., засегнал над 200 души на среща на ветерани от Американския легион в един хотел във Филаделфия, става причина за задълбочено проучване на инфекцията.
Начините за предаване на причинителите на болестта обуславят повсеместното й разпространение и България не прави изключение.
Единственият начин за ограничаване на легионелозите е правилната поддръжка на водоснабдителните и климатичните инсталации и редовната профилактика на всички водни съоръжения. Важно е водата да се обработва системно - механично почистване, хлориране, загряване (над 50 градуса).
Коментари