Храните и напитките с изкуствени подсладители могат да предизвикат напълняване и увеличават опасността от здравословни проблеми, включително и диабет, твърдят канадски учени, цитирани от в. "Дейли мирър", предава БТА.
Учените от университета на Манитоба анализираха резултатите от 37 изследвания по темата, обхванали 400 000 души средно 10 години. Те установиха, че няма ясни научни доказателства изкуствените подсладители да помагат за отслабване в краткосрочен план. Данните за ползата и вредата от тях са противоречиви. В дългосрочен план обаче е възможен отрицателен ефект върху метаболизма, апетита, чревните бактерии.
"Необходима е предпазливост, докато бъдат описани напълно дългосрочните ефекти от изкуствените подсладители" - каза ръководителят на изследването Меган Азад.
Учените настояват за клинични изследвания на изкуствените подсладители с повече обхванати пациенти.
Коментари