“100 г. след написването маршът на 3-и пехотен бдински полк “Бдинци, лъвове, титани” продължава да буди хората и да пали сърцата. С него са загинали хиляди български войници, достойни мъже на България, той буди гордост у всеки българин и днес.” Това каза лекарката проф. Елена Александрова пред паметника на Скърбящия воин във Видин на възпоминателна церемония в събота.

Маршът е написан на 25 март 1917 г., но службата в памет на неговите създатели и на бдинци се състоя седмица по-рано, за да не бъде политизирано събитието в предизборната обстановка, каза проф. Александрова. Тя е председател на инициативния комитет “Героите на Видин”, който иска да създаде алея на славата в градинката около паметника.

Инициативата бе подкрепена от фондация “Достойни българи”, чийто председател Илия Георгиев се включи в отбелязването на вековния юбилей на безсмъртния марш.

“Не искаме пари от общината, а само тяхното съгласие, за да направим алеята и когато децата минават оттук, да знаят какви хора са живели в този град и какво са направили”, каза проф. Александрова.

Стихотворението “На бдинци” е написано от видинския учител Никола Попов и е посветено на легендарния подполковник на 3-и пехотен бдински полк Минчо Сотиров, който го предвожда в боевете в Сърбия през есента на 1915 г. и в сраженията на Македонския фронт през Първата световна война. Музиката на марша е композирана от капелмайстора на полка Боню Кирчев.