Психоневроимунология. Означава връзка между психиката, нервната и имунната система. И доказва научно това, което предполагаме отдавна, че мислите и емоционалните състояния, които те предизвикват, могат да помогнат на тялото ни да се излекува. Или да го разболеят.

Сами програмираме болестите
„Съществуват десетки видове невропептиди, които изпращат безброй химични послания от мозъка до рецепторите в клетъчните мембрани из цялото тяло”, обяснява неврофармакологът Кандис Пърт. Например известно е, че невропептидите, познати като ендорфини и енкефалини, са продукт на мисловните модели и на физическите упражнения. Така че ако мислим положително и тренираме, увеличаваме шансовете на тялото ни да е здраво или да се подобри значително. „Когато си рисуваме негативни мисловни картини или си повтаряме тревожни послания за болести, катастрофи и провали, ние неизбежно повлияваме, както на телата си, така и на реалността, която създаваме”, обяснява психологът и психотерапевт Силвия Кръстева.

Работен план на позитивно мислене
Много хора изпитват тревога и са в стрес непрекъснато, което подкопава здравето им. Така че първата стъпка към позитивното мислене е признаването пред себе си, че това което изпитваме е тревога или негативно чувство. И тъй като голяма част от тревогите са неоснователни и са просто страх, си помислете дали тази тревога, проблем или ситуация е ваша или е натрапена от роднина или приятел. Ако проблемът е ваш, вижте дали още сега не можете да направите нещо, за да подобрите положението. Понякога и малките стъпки по отношение на дълго отлагани задачи, помагат.

Целия текст четете на mila.bg