Учени твърдят, че консумацията на 10 порции от плодове и зеленчуци на ден могат да удължат продължителността на живота ни, съобщи Би Би Си.

Изследване на Imperial College London предполага, че 7.8 млн. преждевременни смъртни случая могат да се предотвратят, ако се създадат подобни навици. Специалистите са идентифицирали определени плодове и зеленчуци, които могат да намалят риска от ракови и сърдечни болести.

Резултатите са на база 95 различни проучвания на хранителните навици на повече от 2 млн. души. Те посочват следните данни:

800 г прием на плодове или зеленчуци намаляват риска от сърдечносъдови заболявания с 28%, този от ракови образувания спада с 13% при същото количество свежи добавки към менюто, а рискът от преждевременна смърт стига до 31% със същия прием.

"Плодовете и зеленчуците редуцират нивото на холестерол и кръвното налягане, както и подсилва имунната ни система", коментира един от изследователите.

Превод и редакция: Зорница Йосифова