За предпазването от грипа трябва да знаем, че по време на празниците, макар да не трябва да преяждаме и препиваме, не трябва и да ограничаваме силно храната, каза проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диетика.
Не е препоръчително през Новогодишните празници да свръхдозираме количеството калории и алкохол, защото те изключват имунната защита на организма поне за едно денонощие, допълни тя пред БНТ.
За този период проф. Донка Байкова препоръчва качествено белтъчно хранене - с мляко и млечни продукти с ниска масленост, кисело мляко /в него има живо микробиални клетки, пробиотици, които допринасят за имунната защита, съсредоточена като функция на стомашно-чревния тракт/ и извара, туршии и кисело зеле - стига да не са много солени - заради други пробиотици, които осигуряват добра микрофлора в червата.
Полезни са също лук, праз лук, джинджифил и чесън - поне две скилидки вечер - луковата група да присъства през цели ден. Също и лютивите подправки, риба заради мастните киселини Омега 3, които потискат възпалителните процеси в организма и активизират ензимите, които допринасят за защитата на организма срещу възпаления. Ако усетим първите симптоми на заболяването, да приемаме много витамини и минерали, съветва проф. Байкова. И още - задължително да приемаме цитрусовите плодове, сокове от ябълки, цвекло, целина.
Ако бъдем налегнати от вируса, да приемаме витамин С - 1000 мг за първия ден, а след него и други неспецифични противовъзпалителни препарати. Добре е да се похапне гореща пилешка супа топъл чай с мед и с лимон и клеева тинктура.
Коментари