Десетилетия наред милиони по света са се мъчили да стопят излишнте мазнини с едно до болка познато упражнение. Коремната преса се е превърнала в нещо като рициновото масло - гадно на вкус, но хората го пият, понеже било полезно.

Във фитнеса има много митове, но според някои от американските корифеи коремната преса е сред най-големите. Да не говорим за телевизионните реклами за уреди и колани, които изгаряли за нула време паласките. Всъщност останаха ли хора, които все още вярват, че колкото повече коремни преси правим, толкова повече плочки ще имаме на корема?

Едно от последните изследвания на американския журнал по физическа подготовка акцентира на факта, че коремните преси и другите упражнения от този тип няма да допринесат с почти нищо или, да го кажем направо, с нищо в битката с шкембето. Специалистите са провели тест с две групи в рамките на 6 седмици. Представителите на едната тренирали коремните си мускули 5 пъти седмично, а другите не правели нищо. В края на периода се оказало, че няма напредък при тези, които направили общо 30 занимания.

С две думи - коремните преси не свалят шкембето. Ако ще да правите стотици всеки ден. Нещо повече - доказано е, че половин килограм мазнини може да се изгори с невероятните 250 000 коремни преси.

И все пак какво да правите, ако много искате стегнат корем? Има всевъзможни предписания и, общо взето, всеки треньор или инструктор, ще ви каже нещо различно. Истината е, че различните упражнения действат различно на всеки. На някои са им достатъчни по 20-30 минути кардио през ден, други пък изгарят повече мазнини със силови тренировки.

Съвременните тестове показват, че едно упражнение може да изгори мазнини колкото за един стекхаус, а друго - просто да ви изгори времето.

"Аеробните занимания трябва да бъдат част от програмата. Коремните преси и другите упражнения за тези мускули са полезни, но само в комбинация с други. Ако правите само коремни преси у дома или във фитнес залата, със сигурност няма да повишите особено калорийния разход", убеден е д-р Джон Смит от тексаския университет A&M, който е автор на гореспоменатото изследване с двете групи.

Той има участие и в продължителен тест за влиянието на кардиотренировките. При него пък се установило, че изследваните лица, които ги практикували 6 пъти седмично в продължение на година, не успели да свалят и 2 килограма от теглото си.

Един от известните фитнес инструктори в САЩ - Джеф Хейлъви, също отрича пресите като единствена форма на тренировка.

"Изследванията показват ясно, че практикувани самостоятелно, тези упражнения имат съвсем минимален принос в изгарянето на мазнините. Моите уважения към маратонците и полумаратонците, но ако гледате някое състезание, ще забележите, че много от тях имат шкембенца", подчертава Хейлъви, който е тренирал някои от холивудските звезди. Той препоръчва следните занимания:

1. Високоинтензивна тренировка

Спринтова интервална тренировка има идентична ефективност със заниманията за издръжливост, които обаче имат много по-голяма продължителност. Пример: 4 пъти седмично 15 жени участват във високоинтензивна тренировка от 40-45 мин, при която пулсът им надхвърля 160 удара в минута. След15 седмици те свалили с около 5% телесните си мазнини. При по-ниска честота от порядъка на 130 удара обаче почти нямало промяна.

2. Мощната двойна комбина - сила+кардио. Комбинирането на силова тренировка с аеробни упражнения води до много голям калориен разход, в пъти над резултата от една кардиотренировка. Примерът е съвсем конкретен и също идва от проведено в САЩ изследване с група от 10 мъже. Трениращите 3 пъти седмично по схема 30 мин аеробни упражнения + 30 мин силови са изгаряли близо 4 пъти повече калории от колегите си в групата, която имала само кардио. В рамките на година се получава, че едните намаляват с цели 11,5% мазнините в тялото си, а другите - с 3.

Всичко това не означава, че коремните преси трябва да бъдат отречени. Напротив - те имат своето приложение, но когато са комбинирани с други упражнения. Коремните преси стават особено актуални през 80-те години на миналия век покрай някои от култовите екшъни. В тях главниятгерой се готви за бой с лошите или просто поддържа форма с въпросното упражнение, а под потника му прозират добре оформени плочки. Ако се готвите за бой с паласките обаче, имайте предвид, че само с коремните преси вкъщи ще загубите рано-рано.

Застопоряването на стъпалата (в случая с дъмбели) е най-разпространеният вариант на коремната преса. 
СНИМКИ: “24 ЧАСА”
Застопоряването на стъпалата (в случая с дъмбели) е най-разпространеният вариант на коремната преса. СНИМКИ: “24 ЧАСА”
Доста често се използват и дискове за допълнителна тежест. В случая се вижда, че и едно бебе може да свърши работе.
Доста често се използват и дискове за допълнителна тежест. В случая се вижда, че и едно бебе може да свърши работе.
Упражнението може да бъде разнообразено и съответно да има по-голям ефект - с пудовка и т.нар. “босу бол” за подобряване на баланса.
Упражнението може да бъде разнообразено и съответно да има по-голям ефект - с пудовка и т.нар. “босу бол” за подобряване на баланса.