7 варианта за последното хранене и основни правила при съставяне на менюто


Да ядеш ли или да не ядеш? Това е въпросът, стане ли дума за вечерята. Не бързайте да се отказвате от солидното ястие в полза на киселото мляко и салатата. Предлагаме ви 7 варианта за сити ястия, които няма да навредят на фигурата ви. Но преди това няколко основни правила, които трябва да спазвате, за да не се превърне изяденото на вечеря в мастни натрупвания на най-неподходящите места.

1. Не прехвърляйте границата от 400 кал.
Според препоръките на диетолозите енергийната стойност на вечерята трябва да е 20% от дневното ни меню. При дамите то е около 1600 кал. на ден, ако работят в офис. Следователно вечерята трябва да "тежи" 320 кал. При това основният източник на енергия трябва да е от продукти, богати на лесноусвояеми белтъчини и разтворими фибри.

2. Яжте закуската вечер.
Последният хит в Америка е Реверсивната диета. Това е добър вариант, понеже съвременните хора не ядат почти нищо сутрин, а вечерят обилно, твърди авторът на програмата Сюзи Соленберг. Според диета трябва да вечеряме омлет, сандвич със сирене или мюсли с мляко.

3. Използвайте техниката за бързо пържене.
За да запържите продуктите за кратко в разредено с вода олио, ще ви трябва дълбок чугунен или керамичен тиган. Правилното покритие (с тефлон не става) позволява висока температура на загряване. В указанието за използване на съда трябва да пише, че преди първата употреба трябва да се загрее с мазнина и така да се напои. След това ще можете да запържите до 500 г зеленчуци във вода, доматен сок или вино, добавяйки само 1/2 ч.л. мазнина.

4. Избирайте високовъглехидратни зеленчуци.
Гъби, боб и консервиран грах е най-добре да не ядете преди сън. Те ще ви подуят. Забравете за забраната да ядете картофи на вечеря. Те няма да ви навредят, ако са варени. Гликемичният им индекс е близък до този на неполирания ориз. Това се дължи на редуцираното нишесте (неусвоими въглехидрати), което има свойствата на фибри. В списъка на "вечерните" зеленчуци влизат и всички листни, червени и зелени на цвят, соеви кълнове.

Меню преди сън

Безмесен понеделник:
Следвайте диетичната мода и започнете седмицата без бяло и червено месо. Задушете 100 г зеленчуци и ги подредете в чаша, като ги редувате с пастет от 100 г извара, 2 с.л. натрошено сирене и 1 с.л. овесени ядки. Хапнете ги с 1 гризина.

Салатен вторник:
Зелената салата с няколко резенчета домати и листенца босилек ще ви създаде пролетно настроение, а варен картоф и парче задушени пилешки гърди ще ви осигурят необходимите за утоляването на глада вещества - редуцирано нишесте и лесноусвояеми белтъчини.

Сладка сряда:
Парче сладкиш преди сън? Защо не. Стига да го приготвите с овесено брашно, което е богато на разтворими фибри. А за плънката не използвайте мазна сметана и сушени плодове, а пресни или замразени плодове с малко нискомаслена извара.

Яйчен четвъртък:
Бъркани яйца и омлет са класическа закуска. Но защо да не ги преместим в края на деня. Ще се получи диетична вечеря, ако направите омлета с 1 яйце, 2 белтъка и чашка спанак. Гарнирайте го с малко сирене, резенчета домати и чушка. Хапнете и едно сухарче.

Ароматен петък:
Пригответе си нещо специално, например пикантни кюфтенца с микс от китайски зеленчуци. Замесете кюфтенцата от накълцано пилешко филе, малко натрошени пълнозърнести сухари, куркума и джинджифил. За гарнитурата задушете соеви кълнове, на- стъргани моркови и ивички китайски гъби.
 
Детска събота: Мечтаете ли си за тутманика на баба? Тогава си го направете. Заменете мазното сирене с нискомаслена извара. Не използвайте масло, а олио. Замесете тестото с брашно, 50:50 бяло и типово. И разделете вкуснотийката с близките си, хапнете малко парче.

Ленива неделя:
В края на уикенда едва ли ви се стои до печката. Спомнете си за каймата от пиле, която приготвихте в петък. И си направете с нея мързеливи сармички - запечете каймата между пластове зелеви листа. За сос използвайте само кисело мляко.

Вестник "Всичко за семейството"