С д-р Людмила Емилова разговаря Любомира Николаева

- Д-р Емилова, как се отразяват бедността и кризата от последните години върху теглото на българина?

 - За жалост, влиянието им не е само върху килограмите, но и върху здравето и психиката. Хората се чувстват обречени, безполезни за себе си и за своите близки. Завладее ли ги отчаянието, спират да отделят внимание на външния си вид, на храната си. Тъпчат се с евтини боклуци, при това в големи количества, пият алкохол менте, безалкохолни- пълни със захар и отровни химикали, и това ги убива. Така че теглото наистина е голямо- както във физиката, така и в душата на българина. Добрата новина е, че програмата с плодове, чай и мед има универсално действие и тъй като е съобразена с вековните традиции на хранене на българина, действа като 3 в 1. Подобрява здравето, стопява излишните килограми и укрепва психиката ни. Хората, които правят програмата и след това се хранят природосъобразно, са заредени с нова, положителна енергия, променят отношението си към света и своето място в него, създават нови приятелства и полезни контакти, за които дори не са подозирали. Често пациенти са споделяли, че още след първото гладуване са нахранили душата си с позитивни мисли и са открили нови хоризонти за бизнеса и емоционалния си живот.

 - Как ви звучи определението “дебел, но здрав”? 

- Като крайно подвеждащо - няма такъв човек, който да е с много килограми и да е здрав Дебелият човек има нарушения в обмяната на веществата или е приемал медикаменти, предизвикващи подобни нарушения в метаболизма. Симптомите на заболяванията, свързани със свръхтегло, може да не се проявят бързо, но са неизбежни и не бива да се заблуждаваме, че човекът е със съхранено здраве.

 - Може ли човек да яде малко и пак да пълнее?

 - Да, това се случва при състояния и болести, водещи до забавена обмяна или се приемат храни с висок гликемичен индекс и най-вече с висок гликемичен товар.

 - Сега са пости, те водят ли до лесно отслабване?

 - Зависи от това какво ядем по време на постите. Ако менюто ни е съставено от здравословни храни, ще завършим постите отслабнали и с по-малко болести. Ако обаче сме от вафлените вегетарианци и не се лишаваме от бяло брашно и бяла захар,
ще натрупаме “необяснимо” огорчение, че не сме свалили килограми, а и болежките ни са повече. Постът не е диета. При него човек търси вглъбение и духовна пречистеност. Без тях все едно сме захвърлили добрите намерения заедно с опаковката на поредния сладкиш, пълен с консерванти и оцветители.

 - А популярни диети като Зоната, на Дюкан, с разделно хранене, точковата, суровоядната, “Южен плаж” помагат ли?

 - Всички изброени диети водят до отслабване. Но аз ги разделям на две групи - някои от тях човек завършва отслабнал, зареден с позитивна енергия и здрав. Във втората група резултатът е намалено тегло, но човекът е по-болен, с лош външен вид и сърдит на целия свят по 24 часа в денонощието. В първата група попадат Зоната, природосъобразното разделно хранене, суровоядството. Във втората по нанесени вреди се конкурират Дюкан, Аткинс, (“Южен плаж” е определяна като разновидност на Аткинс”), точковата, винената и др. Многобройни са пациентите ми, понесли поражения от диетата на Дюкан - тежък хроничен запек, подагра, запушване на артериите на крайниците, сърцето и мозъка, бъбречни увреждания и др. Миналата година съдът в Париж се произнесе в полза на диетолога Жан-Мишел Коен, който твърди, че протеиновата диета на Дюкан може да доведе до сърдечни заболявани и рак на гърдата при някои пациенти. Решението на съда дойде, след като самият д-р Пиер Дюкан подаде жалба за клевета в съда срещу своя колега д-р Жан-Мишел Коен, който описва диетата като опасна. Съдът е определил и парични глоба за Дюкан за повдигнатите от него обвинения в жалбата.

 - Само глад му е майката, както казват вашите пациенти?

 - Е, ако трябва да сме точни, с тези думи завършвам всяка своя сутрешна лекция, а
втората част от текста е, че сексът му е бащата, но само от 18 до 98 години, и то задължително с презерватив, за да се предпазим от рак на половите органи. А извън шегата, многобройни научни изследвания доказват, че само лечебният глад, но под контрола на лекар специалист, може да помогне истински, за да се отървем от много болести, сред които и затлъстяването.

 - Какво точно се случва с тялото, когато му спрем “горивото”?

 - При лечението с плодове, чай и мед най-напред започва разграждането на патологичните субстанции, от което организмът си набавя необходимата енергия, аминокиселини и полезни мазнини. Така той се очиства от ненужното и става здрав. Разбира се, при всеки човек периодът на плодолечението е различен. При някои ефектът идва за кратко време, при други- които дълго са се гаврили със здравето си, периодът е по-продължителен и преценяваме на колко курса да го разделим. Важно е да се прецени точно и интервалът между тях. При най-олекотената форма на гладуване създадена от Лидия Ковачева, и прилагана в нашата клиника, “горивото” никога не е оставено на нулата. С приемането на плодове, чай и мед известно количество фруктоза влиза в организма и гарантира по-добра поносимост на лечебния процес. Пациентите се чувстват комфортно и нямат усещане за глад след втория-третия ден от програмата.

 - Какво показва вашият опит за най-големите заблуди на българина по отношение на храненето?

 - Като най-голяма и опасна заблуда определям залитането по лъскаво рекламираните храни. В бабината градина расте най-чистата, традиционна и огряна от слънце храна.
Нали не сте виждали чипсове и кроасани по дърветата, но продължаваме да тровим с тях децата, защото уж нямало какво да им сложим за закуска в чантата. Често се сблъсквам с “авторитетни” мнения, че без месо няма как да си набавим белтъчини. Истината е, че милиони хора на Земята са вегетарианци и това не им е попречило да са пълноценни и много по-здрави от тези, които се тъпчат с месо и други животински храни. Например витамините от група В са в най-голямо количество в житните култури, а 1-2 чаени лъжички смлян сусам съдържа количеството белтъчини, необходими за денонощието. Странно е, че при толкова много информация край нас хората не мислят в перспектива. За тях са важни няколкото свалени килограма в следващите седмици, но не и какво ще се случи по-нататък. Оставят се на удобната заблуда, че за градския човек е невъзможно да си набавя полезна и чиста храна. Истината е, че природосъобразното меню ще става все по-достъпно, като започнем да купуваме от продукцията на отговорни за човешкото здраве производители. Вече и у нас има кооперативи за доставка на екологично чисти храни. Така че е достатъчно да спрем да слугуваме на натрапени заблуди и да имаме лична отговорност за себе си и за хората, които обичаме.

 - Има ли шанс българинът да стане европеец в храненето и грижата си за здравето?

 - Нацията ни от векове е в модерното за наше време определение “европеец”. Доказала го е със собственото място и традиции на пъстрата кулинарна и здравна карта. Имам чувството, че напоследък много се говори за европеизацията, но в аспекта “Как ще ги стигнем?”. А защо нямаме самочувствието, че те трябва да ни стигнат. Загърбваме добрите си, изпитани през вековете, правила на най-дълголетната нация в света (отпреди немного години), и лекомислено слагаме на трапезата консервирани и пълни с химия боклуци. За жалост, у нас липсва информираност за неограничените възможности на алтернативната медицина и се натрапва само официално признатото. В същото време хора от цял свят, научавайки за нашата клиника от приятели или от интернет, идват редовно, за да се погрижат за здравето си и да отдалечат появата на болестите на цивилизацията. Така избягват усложнения и в крайна сметка влагат по-малко пари, отколкото ако трябва да се справят с тежки диагнози. Нашата вечно бедна и болна здравна каса пилее пари, вместо да ги вложи в профилактика и информираност на хората.

 - Във филма “Рецепти за щастие 2” на режисьора Стилиян Иванов, който читателите на вестника ще могат да вземат от следващата седмица с “24 часа”, има разказ на грък, който многократно е писал до нашето здравно министерство по повод клиниката ви. Каква е неговата история?

 - Костас Вардис, който отдавна живее и работи в Лондон, идва със семейството си при нас от 7 г. по два пъти годишно. Той е изключително доволен от резултатите и до всички поредни български здравни министри е пращал имейли, за да сподели преживяното. “От 2006 г. идвам в центъра на д-р Емилова всеки май и октомври и без колебание пиша, че са най-добрите периоди в живота ми, защото в тези години научих толкова, колкото не можах през всичките години, откакто съм се родил през 1945 г. Д-р Емилова заедно с лекарите от нейния екип предават убежденията и знанията си за човешкия организъм и начините как той да се самоизлекува. На това не ни учат в училищата, нито в колежите, нито в университетите.” Костас редовно пита в писмата си защо българската система не ползва опита на клиниката, вместо да харчи безкрайно много пари за лекарства. И винаги изтъква, че клиниката може да се превърна в източник на приходи за България.
В САЩ, в много европейски страни и Русия има клиники, подобни на нашата, в които
разходите за престой и лечение се поемат от здравните каси. Разбира се, там цените са много високи. Може би и заради това оттам имаме редовни пациенти. След като дойдат веднъж, започват да изпращат свои близки и приятели и са много стриктни в изпълнението на програмата.

 - Във филма, който излиза в навечерието на 20-годшнината на центъра, ваш пациент разказва, че е отслабнал с 18 кг за 20 дни. Това ли е рекордът на екипа ви?

 - За определението “рекорд” се състезават няколко случая. Пациент от Добрич стопи 20 килограма за 10 дни. Видът му беше стряскащ и имахме колебания дали да го приемем за лечение. Човекът имаше огромни отоци, глезените му не можеха да се видят, а очите му бяха почти слепени от подпухванията. Радвам се, че успяхме да помогнем и без никакви медикаменти той се отърва от отоците и от многобройните си болести. Впечатляващ е и случаят на 36-годишна жена от Стара Загора. За първите 10 дни в клиниката тя свали 20 от своите 318 килограма и това бе нейното начало за постигане на нормално тегло и здраве. Най-много килограми успя да свали млада жена от Шумен. Тя дойде за лечение с тегло 147 килограма. За 10 месеца свали 70 от тях, а в следващите етапи на програмата за 6 месеца смъкна още 20 килограма. Общо младата жена загуби 90 от 147-те си килограма. А с тях се “загубиха” хроничен пиелонефрит от детската  възраст, тежка мигрена, ежемесечни гнойни ангини, лекувани безуспешно с инжекционни антибиотици. Изчезнаха и отоците от цялото  тяло и от телесните кухини, които  пречеха да спи легнала. В продължение на 1 г. беше спала на стол, измъчвана от непрестанно задушаване и неудобства. Без хормонални препарати се възстанови нормалният  месечен цикъл. Щом излезе от зловещата обвивка, дойдоха и радостни промени в личния  живот. Срещна късмета си и създаде семейство. С моя съпруг бяхме кумове на нейната сватба.

- Кои топят по-бързо мазнините - много затлъстелите или леко надхвърлилите нормата?

- В първите дни на плодолечението от организма се изхвърлят излишните течности. Редът на мазнините идва към осмия-десетия ден от програмата. Убедителният ми опит вече 20 г. показва, че жените по-рано започват да се отървават от мазнините, при мъжете това става сравнително по-късно. Колкото по-продължително е правена през годините програмата, толкова по-рано при поредното  прилагане започва свалянето на мазнини. Дългогодишните пациенти, които редовно идват в клиниката за поддържане на добър здравен статус и почивка, може да намалят за 20 дни теглото си само с 2-3 кг, като те са изцяло за сметка на ненужни мазнини. Тези резултати ни показват, че хората са вече в перфектно здраве. Разполагаме с един от най-надеждните японски импедансметри, на който отчитаме каква част от свалените килограми са течности и каква - мазнини. Тази обективна оценка е много полезна при планиране на лечението за всеки отделен пациент. Практиката ми показва, че по-бързо свалят мазнини наскоро
напълнелите, защото пациентите, натрупали вече много килограми, обикновено имат забавена обмяна. Но досега не сме имали случай, в който програмата да не помогне - при някои по-бързо, при други - по-бавно, но винаги с добър краен резултат.

 - Герои на филма разказват, че след вашата терапия са изхвърлили лекарствата си за кръвно, за диабет, за световъртеж, че са излекували болести, смятани едва ли не за смъртна присъда - анорексия, множествена склероза и други автоимунни заболявания... Като лекар с 3 академични специалности как ще го обясните?

 - Човешкият организъм може да се справя, ако имаме разум и му дадем шанс. Чрез лечебното гладуване се изчистват токсините от всички органи и от всяка клетка и се възстановява възможността за нормална дейност на естествената имунна защита. Така организмът има възможност да победи сам и най-тежките диагнози. Според количеството на натрупаните токсини и уврежданията на органите се определя продължителността на лечението и тя е строго индивидуална за всекиго.

 - Много хора се съмняват, че е възможно изцеление без хапчета.

- Всеки, който се съмнява, може сам да опита какви са ефектите. Ако още в първите дни на плодове, чай и мед кръвното налягане е нормално без медикаменти, ще продължава ли да ги пие? Не е важно кой колко и в какво се съмнява, а какво реално се случва. При плодолечението високото кръвно налягане спада, кръвната захар влиза в норма и човек трябва наистина да не обича живота си, за да продължи с хапчетата и инжекциите,
защото това би довело до опасни последици - много ниско кръвно или пък много тежки хипогликемии. Но и тук има "но". Знаещият, изпитал системата, лекар няма да спре изведнъж бета-блокерите, защото това може да доведе до остър миокарден инфаркт. Няма да изключи веднага лекарствата за диабет, без да проверява неколкократно в денонощието нивата на кръвната захар на пациента. Всичко е въпрос на лекарско наблюдение и отговорност. Важно е да се знае, че и завършилите с отлични резултати програмата, и вече без необходимост от лекарства може отново да се върнат към медикаментите и инжекциите, ако не спазват принципите на природосъобразното хранене и подготвен специално за тях двигателен режим. Чудеса стават, но само ако лекарят и пациентът изградят доверие по пътя към доброто здраве.

- Сред доверилите ви се има известни интелектуалци и звезди от сцената. Какви пациенти са?

- С тях се работи много леко, защото най-често са стриктни и готови да изпълнят препоръките, за да се спасят от непрекъснатия стрес. Но мнозина споделят, че проблемът идва, когато отново се потопят в натовареното всекидневие и нередовния ритъм на живот. В отношението си към звездните личности не правим разлика с останалите пациенти. Всички те са убедени, че в клиниката се зареждат пълноценно, харесват народните хора, водната и китайската гимнастика, походите, заниманията по йога и пилатес и атмосферата на добросърдечност и приятелско споделяне.

- Какво от живота си бихте подредили по различен начин, ако можете да върнете времето с 20 години назад?

- Загърбила съм трудностите, безсънните нощи и огорченията. Даже тях не бих изтрила от дните и годините, защото са част от опита ми. Повече се изкушавам да погледна
20 години напред с надеждата, че клиниката ще е вече призната и търсена от нашата здравна система в полза на най-голямото национално богатство - здравето. Искам да съм имала възможността да предам на повече хора наученото и изпитаното от мен и екипа ми в работата с над 45 000 пациенти. А също така тези хора да търсят клиниката ни за профилактика и по-добро качество на живот, а не като последна надежда за избавление. Иска ми се да вярвам, че след 20 г. внучките ми - Людмила и Весела, и лекарите, с които сега работя, ще продължат моето дело и ще създават собствени рецепти за щастие на хората, които обичат.

Д-р Емилова е от хората, които умеят да се наслаждават на всеки миг от живота си. 
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Д-р Емилова е от хората, които умеят да се наслаждават на всеки миг от живота си. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Лекарката обяснява нагледно какво се случва с храната по 
пътя й в тялото.
Лекарката обяснява нагледно какво се случва с храната по пътя й в тялото.
От създаването на центъра до днес д-р Емилова участва във всичко, което препоръчва на пациентите си - и в упражненията, и в гладуването, и във вслушването в гласа на душата.
От създаването на центъра до днес д-р Емилова участва във всичко, което препоръчва на пациентите си - и в упражненията, и в гладуването, и във вслушването в гласа на душата.