Ако искате да имате хубава кожа и младежко излъчване, не е нужно непременно да прибягвате до козметична хирургия или инжекции с ботокс. Може да изберете естествен фейслифтинг, като започнете да се занимавате с йога за лице.

Британската фитнес и йога инструкторка Даниел Колинс създава 20-минутна програма за тренировки на лицето, която трябва да се изпълнява 6 пъти седмично. Според нея методът носи само ползи - по-малко бръчки, подобрен тонус на кожата плюс намаляване на броя на главоболията и натоварването на очите. Като цяло - ще имате един много по-здрав вид на лицето.

"Това са 18 съвсем прости лицеви техники. Както тялото ви има нужда от редовни упражнения, за да бъде стегнато и във форма, така и 57-те мускула на лицето и врата също трябва да бъдат упражнявани", обяснява Даниел Колинс. Когато станат по-силни, лицевите мускули се стягат, а кожата върху тях се опъва, като се намаляват линиите и бръчките. Специалистката е комбинирала йогата за лице с кратък масаж и акупунктура след това.

Колинс препоръчва да правите упражненията по едно и също време на едно и също място. Няма никакви специални условия - просто да се отпуснете в някое тихо кътче. "Това, което се случва вътре в тялото ви, се излъчва навън", убедена е тя. Препоръчва след приключването на всеки сеанс да се пие по чаша вода, за да се хидратира кожата и да се изхвърлят токсините.

Добре е поне в началото да правите упражненията под наблюдението на инструктор. Някои от тях може да пробвате вкъщи:
l Знакът V - за очите
Поставете средните пръсти на двете ръце един до друг между веждите. След това сложете показалците близо до външния ъгъл на очите и притиснете. Погледнете нагоре и започнете да повдигате долните клепачи. Отпуснете се. Повторете упражнението 6 пъти. За край затворете плътно очи за 10 секунди, а после си починете.

l Гладка усмивка
Загръглете устните като за произнасяне на буквата О. После се усмихнете възможно най-широко, като продължите да криете зъбите с устните си. Повторете 6 пъти. Както се усмихвате, после поставете единия от показалците на челюстта си и започнете да я движите нагоре и надолу, като в същото време накланяте главата си назад. Починете си и после повторете упражнението още 2 пъти.

l "Жираф" -
за хубава шия
Погледнете право нагоре, поставете върховете на пръстите в горната част на шията и дърпайте надолу по кожата, като в същото време накланяте главата назад. После върнете главата в изходна позиция и повторете упражнението още 2 пъти. След това отворете долната устна максимално. Поставете пръстите в основата на шията върху двете ключици и вдигнете брадичката нагоре, като същевременно спуснете надолу двата края на устата. Задръжте така в продължение на 4 дълбоки вдишвания.

И в САЩ са луднали по йогата за лице, като там се набляга на правенето на различни физиономии като "лъв", "риба", "тромпетист" за трениране на мускулите. Анелиз Хейгън от Ню Йорк, която е разработила системата, твърди, че има техника за задвижването на мускулите за всяка от тези физиономии.

"Ако правите странни муцуни, както ви скимне, просто ще си докарате повече бръчки", предупреждава тя. "Опитваме се да тренираме и да повдигнем мускулите на лицето. Научно е доказано, че мускулната активност стимулира производството на колаген и еластан, които правят кожата на лицето ви стегната и гъвкава", разказва тя.

Йогата за лице се препоръчва и от д-р Нийл Садик, дерматолог на повечето от звездите в американското риалити шоу "Истинските домакини на Ню Йорк". Той препоръчва техниките на пациентките си, като смята, че йогата е свързана с производството на колаген. Зад тази програма не се крие кой знае каква технология, но активизирането на който и да е компонент на лицето като мускулите има ползотворен ефект за изражението ви, смята Садик.