Немски и шведски учени поднесоха на любителите на десертите най-сладката новина, за която не смееха и да мечтаят. Сладоледи, торти, кейкове, бисквити, курабии и други печива, изглежда, не влошават здравето, хора, които си ги позволяват в умерени количества, не са в по-неблагоприятно положение от останалите. Тези изводи прави в Европейския журнал по клинично хранене екипът от диетолози от институтите по медицина и хранене в Потсдам и Гьотеборг. Учените 8 години са следили здравето и любимите ястия на над 23 хиляди души, подбрани на случаен принцип.

Подозрението, че дори в умерени количества сладкишите с добавена захар са убийци, кара милиони хора да гледат жално към витрините на сладкарниците и да преглъщат. А може би жертвата е излишна. Защото разумното ядене на десерти от време на време не е попречило на изследваните доброволци да боледуват рядко от сърдечни болести, диабет и рак.

Учените са разглеждали 45 групи масови храни, включително и пълнозърнести, плодове, зеленчуци, млечни продукти, риба и влиянието им върху здравето. Както и червеното месо и сладкишите, които най-често са свързвани с хронични заболявания. В по-голямата си част резултатите не са озадачаващи. Предпочитанията към "черните" варианти на брашната и ориза и суровите плодове и зеленчуци поддържат хората млади и с чисто здравно досие. А ефектът е още по-добър, ако едновременно с наблягането на тези храни ограничават телешкото и мазнините. Нищо ново, може би са мърморели младите членове на екипа, докато вършат черната работа по обобщването на данните за хиляди диагнози.

Но - изненада! При здравословния начин на хранене яденето на сладкиши дори от най-заклеймяваните тестени варианти не увеличава броя за пациентите на кардиологията
и онкологията. От опит си знаем, че когато нещо изглежда толкова захаросано, няма как да е вярно във всички случаи. Вгорчаващото в случая е условието за умереност.
Ако сладкишите се редуват с плодове и замразени сорбета за завършек на храненето, още по-добре. Изследването не отива така далече, че да твърди, че парчето торта лекува или пази от най-страшните болести на съвремието, но документира двата факта - за начина на хранене и здравното състояние.

Данните са надеждни, защото освен на анкети за менюто и обичайните порции учените разчитат и на обективни справки за здравето на участниците. Те са сумирали прегледите и диагнозите, изследвали са раковите регистри и заключенията в смъртните актове. По-високият прием на пълнозърнест хляб, сурови зеленчуци, кафе и сладкиши вървят паралелно с по-нисък риск от хронични заболявания. Обратно, прекаляването с млечни продукти, масло, червено месо и сосове се свързва с повишена вероятност за болести на сърдечносъдовата и ендокринната система и особено с диабет.

Парадоксалните констатации за потенциална полза за здравето от кафето и сладкишите трябва да бъдат проучени допълнително, обясняват учените. Така първоначалната им цел да назоват храните с принос за рака се разширява с търсене на обяснение за сладката новина. Като приблизителна горна граница за безопасно количество захар диетолозите приемат равностойността на 6 ч. л. на ден за жените и 9 за мъжете
Заради тенденцията големината на приборите за хранене да се увеличава медиците съветват да проверим този практически ориентир отговаря ли на абсолютните мерки - съответно 25 грама или около 100 калории и 38 грама и 150 калории. На мъжете се разрешават по-големи дози по чисто физиологични причини - имат повече мускули и благодарение на това изгарят повече енергия при равни други условия.