Групата катерливи царици са най-издръжливи, цъфтят цяло лято, но само на слънце.

Pозите имат запазена главна роля във всяка градина. Сред цариците на цветята обаче има един особен вид, който може да превърне и най-невзрачното дворче в красив и уханен оазис. Това са виещите се рози, безспорен хит през последните години. Причината е в новите хибридни сортове, които са студоустойчиви, цъфтят месеци наред и не проявяват капризи при отглеждането. Виреят и на балкон, ако са в дълбок съд и се подхранват редовно.

Катерливите рози са значително по-лесни за отглеждане, защото са най-близки до дивите си събратя - шипките. Обичат много слънце и достатъчно хранителна почва с добри дренажни свойства. На сянка цъфтежът ще намалее значително, ще растат само на листа, може да бъдат нападнати и от болести. Виещите се, а и всички останали рози, трябва да са защитени от северен вятър, но в същото време е необходимо мястото им да е проветриво.


Подхранването на розите е от значение не само за доброто им развитие, но и за предпазването им от болести. През пролетта се торят с амониева селитра. След това в началото на образуването на пъпките се използва комбиниран минерален препарат. През август, за да се подготви растението за зимата, в тора трябва да преобладават фосфор и калий, а азотът да е в минимални количества или въобще да отсъства. Подхранването се прави през две седмици, като се спазва точно указанието за разреждане от опаковката на препарата.


Обилното поливане е задължително, ако искате розата да цъфти пищно. Напоявайте добре растението, защото корените му са дълбоки и влагата трябва да стигне до основата им. По-добрият вариант е много и по-рядко, а не малко и на често. Водата трябва да е топла и престояла. Студената ще стресира корените и ще доведе до загниването им.


За да се катерят тези рози, трябва да има къде. Това може да са специални телени конструкции, беседки или просто опънати по стена здрави въжета. Помагайте на растенията, като от време на време ги насочвате и привързвате.

Най-голямата тънкост при отглеждането на розите е подрязването им. А катерливите са най-непретенциозни в това отношение. За разлика от другите, при тях не се скъсява основното стъбло. Но израслите странични разклонения се отстраняват. Така растението има сила да расте на дължина, да образува красиви арки и да обвива цели стени. Важно е да се изрежат и онези издънки, които поникват под калема на присадката. Те дори не са рози, а обикновени шипки. Китките на съцветията, които вече са повяхнали, също е добре да се изрязват периодично. Така се стимулира образуването на нови пъпки.

Модерните сортове хибриди са студоустойчиви и зимуват без проблем при нашите климатични условия. Но все пак е добре да защитите по-младите растения - първите 1-2 години след засаждането засипвайте с почва шийката на присадката.

Пепа Йорданова, "Всичко за семейството"

Орхидеята подсказва сама къде бъркаме

Eкзотиката и красотата на орхидеите ни плаши, но новите хибридни сортове са по-приспособими и по-лесни за отглеждане. При това растението само ни подсказва къде бъркаме. Ето и най-често срещаните сигнали:

  • Корени, излезли над почвата, предупреждават за прекалено поливане.
  • Мръснобели налепи върху въздушните корени говорят за използването на твърда вода.
  • Сухи кафяви крайчета на листата издават ниска въздушна влажност. При горещо и сухо време пръскайте растенията 3 пъти в седмицата.
  • Ако листата са почервенели, особено на младите кълнове, това е предизвикано от прекалено много светлина. Преместете орхидеята на разсеяна сянка.
  • Ако листата са светлозелени, а стъблата издължени, растението изпитва недостиг на светлина.Ако са светлозелени и дребни - не му достига азот.
  • Тъмнозелени листа с признаци на деформация - значи има излишък на азот. Временно използвайте препарат без този елемент, а само с фосфор и калий.
  • Тъмни петна по листата обикновено са причинени от слънчево изгаряне. Най-често това се случва през пролетта. Веднага преместете орхидеята на сенчесто и проветриво място. Тъмните петна може да са предизвикани и от гъбични или бактериални заболявания. Посъветвайте се със специалист.
  • Сбръчкване на младите листа вероятно е предизвикано от преовлажняване на почвата.
  • Долните листа през зимата падат при недостиг на хранителни вещества или светлина. За профилактика през есента и началото на зимата може да подхраните орхидеите с много слаб разтвор на комплексен минерален подобрител.

"Всичко за семейството"

Арка от катерлива роза
Арка от катерлива роза
За да цъфти обилно розата, изрязвайте повяхналите съцветия
За да цъфти обилно розата, изрязвайте повяхналите съцветия
Розата може да се увие и по ствола на голямо дърво
Розата може да се увие и по ствола на голямо дърво
Съчетание между две изкуства - пластика и цветарство
Съчетание между две изкуства - пластика и цветарство