Учени от университета в Мичиган установиха, че след смъртта човешкият мозък продължава да функционира самостоятелно за известно време. Така те откриха обяснение за светлината в тунела и други преживявания на границата на смъртта, съобщиха Би Би Си и в."Дейли мейл".

Изследвайки мишки, учените установили, че даже след спиране на сърцето и прекратяване на достъпа на кръвта до мозъка мъртвите животни давали признаци за възприятия.

В течение на 30 сек след спирането на сърцето уредите регистрирали електрически нервни импулси. Това се наблюдавало при всички изследвани опитни мишки. По някои параметри показателите превъзхождали жизнените.

На тази основа изследователите предполагат, че преди смъртта в мозъка става нещо, което го довежда до превъзбуда. Ако преди се смяташе, че мозъчната активност се прекратява със спирането на сърцето, сега става ясно, че понижаването на нивото на кислорода и глюкозата предизвиква скок в мозъчната активност.

Това явление на прага на смъртта вероятно предизвиква странните видения у хората, които повечето лекари смятат за халюцинации. Една пета от преживелите клинична смърт говорят за светлина в края на тунела, явяващи се образи на близки или ангели, протичане на целия живот като на лента или възнасяне над собственото тяло.

За да потвърдят данните, получени при изследванията при мишки, учените ще трябва да направят подобен анализ и при хора. Сложността е в това, че не е ясно в кой точно момент човек изпада във видения. Друг проблем се крие във въпроса дали животните имат съзнание. Защото е вероятно да се окаже, че скокът на мозъчната активност у мишките след спиране на сърцето може изобщо да не е свързан със "съзнателните" процеси, които се наблюдават у хората.