Стресът помага на онкологичните заболявания с помощта на имунната система. Подобно схващане не е подкрепено с молекулярно-генетично обяснение, въпреки че съществува връзка между рака и стреса.

Научен екип от Университета в Охайо (САЩ) описват ген, който свързва стреса и рака. Изследването е публикувано в Journal of Clinical Investigation.

Въпросният ген е наречен ATF3 и е известен отдавна на учените като един от главните гени на клетъчния суицид (самоубийство). Ако клетката изпитва силен стрес, в нея се активира ATF3, последвствията от които водят до нейната гибел.

Вниманието на изследователите привлича и фактът, че този ген се събужда често в имунните клетки на болни от рак на гърдата. Нивото на активността му се свързва с влошаването на имунитета на болния и шансовете му за оцеляване.

В случая имало значение как този белтък се синтезира в имунните клетки. Неговата активност в раковите клетки не влияела на хода на болестта.

Експерименталните изследвания показали, че ако този ген не е активен в клетките, туморът се държи не така агресивно и образува по-малко метастази.

Известно е, че имунитетът трябва да улавя и унищожава не само бактерии и вируси, а и ракови клетки. При наличие на стрес, обаче, в имунните клетки се активира генът ATF3, който ще ги доведе до суицид и така ще отслаби имунитета.

Това е причината да смятаме, че стресът има много голямо влияние при усложняването на болестите, не само онкологични, но и инфекциозни.

Засега изследвания са правени само с един вид рак, но не е изключено генът да е причината и за развитието на други тумори.

В случая предстои изясняването на въпроса как работи ATF3 в стресираните клетки и може ли да се регулира неговата активност, без да има неприятни странични ефекти.