Първите бръчки се появяват в зоната около очите. Понякога за появата им са виновни не годините, а неправилните грижи. 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева 

Правилно ли се разгримирате?

С един и същ козметичен продукт не бива да почиствате лицето и да сваляте макиажа. Подходящи за околоочния контур са мицерална, розова вода или специален дегримьор. Ако гримът е водоустойчив, на пазара се предлага продукт, който разтваря туша и не влияе върху кожата.При почистването на околоочния контур най-важна е посоката на движение - отвън навътре и отдолу-нагоре, за да не се разтяга фината кожа. Необходими са ви два тампона, които се навлажняват с вода. Свиват се наполовина, за да се напоят равномерно. За долните и горни клепачи стига колкото лешник от почистващия продукт. Отсипва се част от него върху тампоните и се поставят върху горните клепачи. С леки движения се почистват в посока от външния ъгъл на окото към външния. След това и по долния - в обратна посока.

Правилно ли нанасяте козметиката?

Гребнете малко от крема и с възглавничката на средния пръст нанесете на точки под долните мигли в посока от външния към вътрешния ъгъл. С леки движения го размажете, без да разтягате кожата. Това помага и за премахването на торбичките под очите.
Над очите подпухването е в обратна посока. Затова другата част от крема се полага от вътрешната част на клепача към веждата.

Как да изберете подходящ околоочен крем?

20-25 г. Овлажняващият витаминозен околоочен крем за предотвратяване на отоци и първи бръчки е достатъчен. Добре действа и охлаждащият стик против умора.
25-30 г. Добавете сутрин компрес с бадемово масло.
30-35 г. Борбата с отоците и кръговете под очите вече е сериозна. Изберете продукт, активиращ кръвообращението - например овлажняващ околоочен крем с екстракт от просо.
35-40 г. Време е да се противопоставите на първите бръчки с интензивно овла-жняващо средство за контура на очите.
40 и нагоре. Ще спечелите битката, ако ползвате околоочни кремове с хиалуронова киселина, с нисък процент АХА и с ретинол. Коректорът е задължителен, нанесен локално, заличава и най-малките несъвършенства по кожата. Най-ефективен е с натурални съставки, например комбинация от етерични масла от чаено дърво и роза.

Вера Камберова, Всичко за семейството