Още от дълбока древност зелето се смята не само за храна, а и за лекарство. В Рим са церели с него главоболие, безсъние, стомашни проблеми. Пълководците укрепвали силата на войниците си с този зеленчука. И са били абсолютно прави. Защото в зелето се съдържат почти всички витамини, включително и U (метилметионин), който пази от язва.

Отличен резервоар е на жизнено важни за човешкия организъм микроелементи като калий, фосфор, манган, магнезий, желязо, органични киселини и фитонциди. Богатото съдържание на целулоза в зелето подпомага прочистването на червата от натрупаните токсини. Фибрите пречат на острите пристъпи на глад при спазване на диети.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева  

Тартиоровата киселина пък възпрепятства превръщането на въглехидратите в мазнини и така предпазва организма от затлъстяване. Затова е предпочитан продукт в редица диети. Със зеле лесно и без глад за седмица ще свалите 3-4 кг.

1-и ден

Закуска: Намажете филийка пълнозърнест хляб с извара и я гарнирайте с настъргани моркови и наситнено зеле.

Обяд: Парче пилешко филе без кожата изпечете или сварете. Гарнирайте го със салата от зеле и краставици, подправена с лимонов сок, магданоз и 1 ч.л. зехтин.
16 ч.: Сезонен плод по избор.

Вечеря: Направете си голяма порция салата от зеле, настъргани моркови, 5-6 черни маслини и 40 г кашкавал на кубчета. Подправете я с дресинг от 1 с.л. кисело мляко, 1 ч.л. горчица, 1 ч.л. зехтин и копър.

2-и ден

Закуска: Към купичка нискомаслено кисело мляко добавете 2 с.л. овесени ядки и 1 нарязана ябълка.

Обяд: Задушете 2 чаши зеле с 60 г постно свинско месо. Подправете на вкус, но не добавяйте мазнина.

16 ч.: Шепа сурови бадеми.

Вечеря: Направете си супа от зеле, морков, домат, лук и зелени подправки. Изяжте купичка от нея с филийка пълнозърнест хляб.

3-и ден

Закуска: Филийка пълнозърнест хляб намажете с доматено пюре и я изяжте с едно варено яйце.

Обяд: Купичка зеленчукова супа от предишната вечер, но без хляб.

16 ч.: Сезонен плод по избор.

Вечеря: Изпечете на скара 100 г риба, подправена на вкус. Гарнирайте я със салата от зеле и домати, овкусена само с лимонов сок.

4-и ден

Закуска: Направете си порция плодова салата (без банани и грозде), добавете 1 с.л. счукано ленено семе и 1 ч.л. сметана.

Обяд: Изяжте голяма порция салата от зеле, моркови и малка консерва риба тон, подправена с лимонов сок, 1 ч.л. зехтин и копър.

16 ч.: 2 пълнозърнести бисквитки.

Вечеря: Задушете две купички наситнено зеле без мазнина и го подправете на вкус. Изяжте го с филийка пълнозърнест хляб и резенче пуешка шунка.

5-и ден

Закуска: Към купичка нискомаслено кисело мляко добавете 1 с.л. пшенични трици и 1 нарязана круша.

Обяд: Направете си голяма порция салата от зеле, моркови, краставица и магданоз. Добавете малка консерва скариди и подправете с лимонов сок и босилек.
16 ч.: Шепа сушени кайсии.

Вечеря: Порция зеленчукова супа като на вечерята от втория ден. През следващите два дни яжте през деня каквото искате, но вечеряйте със същата супа.

Всичко за семейството