Доц. Анета Хубенова е специалист по токсикология и клинична токсикология, европейски регистриран токсиколог. Председател е на Българската асоциация "Клинична токсикология".

- Доц. Хубенова, във Варна умря мъж, получил метанолово отравяне от некачествен алкохол. Кога и какви количества довеждат до фаталния край?
- Метаноловото отравяне или отравянето с некачествен алкохол, съдържащ голям процент метанол, е изключително коварно - необходимо е приетият алкохол в организма да се разгради до силно токсични продукти, които в рамките на 8 - 10 - 12 часа водят до необратими поражения в организма - често човек не подозира, че е консумирал такава алкохолна напитка, която му подготвя неблагоприятния изход.
Може отравянето да започне с дискомфорт - необичайно състояние за консумираното количество алкохол, "неизтрезняване", гадене, повръщане, болки в корема - чести признаци, които отвеждат пациента до хирургически кабинет, нарушение на зрението - т.нар. "снежна буря" пред очите.
- Какво означава "снежна буря" пред очите?
- Например имахме възрастен пациент, който помагал на приятел да почистят мазето и той го почерпил със собствено производство ракия. Човекът се прибира в дома си, няколко часа по-късно - след следобеден сън, казва на съпругата си: "Абе какъв е този сняг, дето вали на терасата? Нали е август, виж какви снежинки само - красиви и не много едри". Този човек след доста усилия беше спасен, разбира се, със степенно нарушение на зрението - "снежинките" го бяха спасили.
- Какви са другите симптоми на отравянето с метилов алкохол?
- Отравянето с метилов алкохол настъпва след т.нар. латентен период, необходим за разграждането му до силно токсични продукти, които обуславят острото отравяне - безсъзнателно състояние, нарушение на дихателни исърдечносъдови функции, нарушение на зрението, гърчове.
Често от нашите неимоверни усилия спрямо такъв пациент той започва да излиза от безсъзнателното състояние, но след часове внезапно умира - това е резултат на настъпили единични или множествени мозъчни кръвоизливи, които отвеждат пациента в друго измерение. Нали е консумирал нещо, което му е доставило удоволствие!!!
- А какъв е делът на българите, които получават отравяне от лош алкохол, спрямо всички останали пациенти в токсикологията?
- Много пъти се задава въпросът какъв процент и колко пациенти има с отравяне с некачествения алкохол - различен процент, различен брой, защото пациенти с алкохолни отравяния постъпват не само в токсикологични отделения и клиники, но много често са обект и на други спешни болнични звена.
Консумацията на алкохол съществува от хилядолетия, както съществуват и познанията за алкохола с неговата характеристика, въздействие върху организма, производството и, разбира се, отравянията и хроничната злоупотреба с него при прекалената употреба.
Дали съществува "добър" или "лош" алкохол - по-скоро би трябвало да се говори за качествен или некачествен алкохол. И тук идва един въпрос - "е ли алкохолът враг или приятел на човека". Всички познават въздействието на алкохола върху човешкия организъм - той е представител на едновалентните алкохоли, приет най-вече през устата, бързо се разгражда в човешкия организъм при въздействието на 5 вида ензимни системи с различна активност във всеки един човек. Т.е. по какъв начин ще окаже този алкохол въздействие върху отделните индивиди, зависи от състоянието на тези ензимни системи, от възрастта, от придружаващи (съпътствуващи) заболявания, от качеството на приемания вид алкохол. Когато говорим за дял на българите, които са били обект на лечение в токсикологични (звена) клиники, трябва да се подчертае, че този дял не е никак малък - около 10 - 18% от всички, потърсили специализирана токсикологична помощ по един или друг токсикологичен проблем, са били с алкохолно отравяне - от алкохолно "повлияване" до алкохолно отравяне.
Тук обаче става въпрос за консумиралите некачествен алкохол, който е станал причина за друг вид алкохолно отравяне - отравяне с метилов алкохол. Метиловият алкохол също е едновалентен алкохол, който минава по друга схема на разграждане в организма и чиито разградни продукти са особено токсични.
- Добре, но когато говорим за качествен и некачествен алкохол, говорим за контролирано производство от легални производители и за нелегални спиртоварни.
- В производството на разнообразните по вид алкохолни напитки се знае, че по време на производствения процес се допуска присъствието и на метилов алкохол ( метанол) до определени по стандарт стойности (количества) - в бренди до 0,2 на хиляда метанол, плодова ракия до 0,4 на хиляда метанол, в гроздова ракия до 0,2 на хиляда метанол. Ако производството на алкохолни напитки - с изключително голямото си разнообразие, е при регламентирани производители,  възможността за отравяне от метилов алкохол
е минимална, дори не съществува. Т.е. ето защо трябва да се говори за прием на качествен или некачествен алкохол и съответно отравяне или не с некачествения алкохол.
- Разкажете най-драматичните истории на такива пациенти?
- В зората на демокрацията, когато частното производство на алкохол беше "регламентирано" с разкриването на много "работилници", от близък до София град довеждат пациент в безсъзнателно състояние, нарушено дишане, широки зеници без каквато и да било реакция на светлина, терминален. Данните са следните:
млад "производител" на домашно уиски кани своите двама приятели да опитат производството му - пият до късно вечерта, прибират се в домовете си след много похвали за "качеството" на това уиски. Единият от тях решава, минавайки край все още отворената кръчма, да влезе и да се похвали с новото поприще, на което се е отдал приятелят му. Пие, за да се допочерпи, две водки и се прибира в къщи. На другата сутрин е много зле, повръща, не вижда, изпада в безсъзнание. В същото време - рано сутринта, от дома на приятеля производител тича майката и казва, че Н.П., 29-годишен, е намерен мъртъв в дома си. Започва издирването на останалите двама - "какво се е случило снощи"- единият също е намерен мъртъв. Само допочерпилият се приятел е все още жив, но в тежко състояние. При добра реакция от повиканите на място местни лекари този "жив" все още приятел е доведен по най-бързия начин в "Пирогов", постъпва с висока концентрация на метилов алкохол (метанол) в кръвта - т.е. все още недостатъчно разграден, за да разгърне цялостния си ефект - едно продължително лечение. Пациентът остана жив, но с тежко нарушено зрение . Отравянето с метанол е с висока смъртност - 80-90%, и висока степен на инвалидизация при преживяване.
- А кога е сезонът на този вид отравяния - т.е. отравяне с метилов алкохол, некачествен алкохол?
- Най - често това е сезонът на "есенното производство"- в домашни условия, в частни производства и откриването на сезона на "КАЗАНИТЕ" - на всички е известно какво става през този "активен" сезон - по 24 часа на денонощие се вари ракия, по 24 часа частните производители са в стихията си. Не е лошо - защо да не се оползотворят и използват много пъти огромните количества плодове, грозде и други изходни на тази база продукти и човек да спести от излишни разходи да хвърля на вятъра пари за нещо, което сам може да си произведе. И тук идва въпросът -  регламентирани ли са тези казани, проверява ли се произведеният алкохол и т.н. Но това е и сезонът на отравянията с некачествен алкохол - този, който съдържа много над допустимото ниво метилов алкохол. И ето ги пациентите - опитали от "новото" производство, стоейки пред казаните, докато се приготвя техният алкохол, на сладки приказки, често безконтролно поемане на количество от новото производство.
- А сезонът на абитуриентските балове не "довежда" ли при вас пациенти, отровили се с некачествен алкохол?
- Категорично по време на абитуриентски балове отравяне с некачествен, приготвен най-често в домашни условия (казани) алкохол няма - нашите млади хора на такива събития консумират предимно качествен алкохол, произведен и бутилиран в регламентирани производства у нас и в чужбина.
- Скъпо ли е лечението на пациенти, отровили се с некачествен алкохол?
- Много пъти ДА - ежеминутна борба за спасението на такъв пациент, скъпоструващи лекарства, животоспасяващи процедури, апаратни процедури за поддържане на жизнени функции до спасяването му - висока смъртност и остатъчни явления на слепота, мозъчна дисфункция, тотална инвалидизация.
- Добре, но как според вас държавата трябва да се справи с некачествения алкохол, който убива?
- Държавата има място в профилактиката на този вид отравяния. Държавата хвърля пари на вятъра за един неблагоразумен пациент и един неможещ производител на алкохолния продукт. Всяка година се инвестира в труда на токсиколози, лекари реаниматори от интензивните сектори, офталмолози, колеги, занимаващи се с рентгенологични, ядрено-магнитни и други образни диагностики, хирурзи, интернисти - в цялата гама специалисти, заангажирани в лечението, диагнозата, на настъпили в хода на лечението усложнения на един пациент. Да не говорим за физическото и психическото изчерпване на лекари и обслужващ персонал. Това са много пари!
Затова трябва да се носи наказателна отговорност за всеки, който произвежда алкохол извън регламентираното. Защото, ако днес не си бил ти или твоите близки, няма гаранция за преживяемостта на такъв пациент.