Ана и Стефан са семейство от 5 г. Връзката им е преживяла не една и две кризи, но най-тежката се разгаря миналото лято. Когато се връщат от двуседмична почивка, заварват апартамента си ...ремонтиран!

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева    

Кухнята е преместена в трапезарията, трапезарията в хола, холът в спалнята, а спалнята - в работната стая на Ана. Тя е уебдизайнер и работи върху проекти и от дома. Компютърът и техниката й са сврени в ъгъла, а папките и скицниците й са нахвърляни в кашони.

Това не е всичко. Пердетата са сменени, дрехите от гардероба са на други места, дни наред не могат да намерят чиниите... А на всичкото отгоре на масата в хола има торба със стари дрешки и бележка, че на нея вече не й стават и Ана може да ги носи. Свекървата!

Ана е бясна. Иска мъжът й да се обади веднага на майка си и да вдигне скандал.

Стефан се колебае. Предпочита да не се бърка в сложните отношения между двете.

Той е едно дете и е смисълът в живота на майка си

Това, от една страна, често го дразни, но от друга, е свикнал да бъде глезен и обгрижван.

Опитва се да угажда и на двете жени в живота си и разчита на добродушието на Ана, молейки я да проявява разбиране. Този път обаче тя няма да му помогне. Налага се да вземе решение. Докато обмисля нервно какво да прави, Ана опакова един куфар.

Едва в тази ситуация Стефан е принуден да направи най-сетне избор, взима телефона и говори кратко, но напълно категорично с майка си. Не желае това да се повтаря. Настоява тя да се извини на Ана за това, че е пипала нещата й. В бъдеще може да ги посещава, само ако се обади.

В следващите месеци майка му мълчи обидено. Контактът е прекъснат. Това е най-щастливият период в живота на Ана. Връзката процъфтява, а Стефан най-сетне е избавен от необходимостта да балансира между две силни жени. Свекървата се появява в живота им отново едва когато разбира, че Ана е бременна.

Случката в семейството на Ана и Стефан е класика. За беда повечето съпрузи не събират куража да защитят жена си и често снахите буквално изнемогват под истински мобинг от страна на свекървата.

Отношенията между майката на мъжа и жена му винаги са били сложни.

Образът на злата свекърва е непроменен от векове и е такъв в повечето култури на планетата. За ужасните проблеми, които е имало между двете жени в къщата, свидетелстват и хиляди църковни и фермерски книги от XVIII век, изследвани от германския философ професор Екхарт Фоланд. Изчел е записките за историите на стотици семейства и е установил - там, където свекърва и снаха са живели под един покрив, са се раждали повече мъртви деца. Защо това е така?

"Ако след дългата зима трябва да пратите някого да пасе добитъка по още мокрите и студени ливади, ще пратите по-скоро бременната си снаха, а не бременната си дъщеря", обяснява професорът. Дори и при живородените деца обаче се наблюдава доста по-висока смъртност, ако те са поверени на грижите на свекървата. Тя или не ги гледа достатъчно добре, или снахата се притеснява да иска нужната й помощ.

Днес свекървите са доста по-сдържани при поделянето на грижите за децата. Според професора това също има доста нелицеприятен мотив: просто в модерните времена свекървите никога не могат да бъдат сигурни, че внучето е от техния син.

Психоложката Андреа Келерман също се занимава с отношенията свекърва-снаха. В докторската си работа тя описва за първи път 4 типа свекърва. Профилите им е съставила след разговор с 34 снахи, чиито наблюдения, преживявания и изводи са били потвърдени от още 400 жени. Резюмето на работата й обаче все пак представлява една малка реабилитация на свекървите: "Свекървата е по-добра от лошата си слава. Потенциал за конфликт обаче съществува."

Първият тип свекърви са така наречените "златни маминки". Те са мили, внимателни, деликатни, грижовни и снахите им ги описват дори като прекрасни приятелки.

Тип 2 са техният антипод - те изпълняват всички негативни клишета за една свекърва. Зли са, месят се в семейството на сина си, критикуват домакинството на снаха си, интригантстват.

"Ако попаднете на такава, изход няма. Единствената тактика е да я държите максимално далече."

Има и два типа свекърви, които са смесица от добрата и лошата, без да бъдат екстремни. Третият тип е изнервящата, но полезна свекърва. "Тя държи семейството на сина си под око, винаги когато има нужда, помага, но и се меси. Мъжът си затваря очите и при конфликти се крие или по-скоро заема страната на майка си", установила психоложката. Съпругата, която често има нужда от помощ особено ако децата са малки, а тя трябва да работи, се чувства изоставена и неразбрана. В такава ситуация е добре жената да изясни позицията си пред мъжа и да го накара съвсем ясно да заеме страната на новото си семейство.

Четвъртият тип е свекървата, която не проявява никакъв интерес. "В тези семейства почти няма конфликт свекърва-снаха, но има много хладина. Снахите са разочаровани и се чувстват отблъснати и необичани. Мъчно им е, че децата им нямат истинска добра баба", обяснява Келерман.

При проучванията си психоложката стигнала и до изненадващ извод - въпреки всички трудности малко над половината снахи и свекърви се справят доста майсторски с конфликтите и пазят семейния мир.

Най-труден семейният живот става, когато се родят внуците. Това потвърждава и Ана, която изведнъж загубила силната позиция, спечелена в последната си битка, оказвайки се зависима от помощта на свекърва си.

Най-голям потенциал за конфликти има, когато свекървата става баба за първи път. Тя е жената с опит в гледане на деца, а снаха й няма представа как да се справя. Затова и често именно в първите 2-3 години след раждането на детето отношенията между свекърви и снахи се влошават най-много. С течение на времето обаче младите жени печелят самочувствие и на майки и лека-полека се отърсват от подчинената си роля.

За да стане този процес по-бърз, а и още в самото начало след запознанството, снахата трябва да е наясно с някои неща.

Тя не бива да очаква, че свекърва й ще се влюби в нея от пръв поглед. Не бива да търси приятелството й. И трябва да запазва дистанция. Така нито ще се превърне в мишена, нито в средство за манипулация на сина съпруг. Колкото по-малко очаква от майката на мъжа си, толкова по-благодарна и приятно изненадана ще е, когато тя й помага. А искрената радост и благодарност се ценят високо и стоплят сърцето и на най-коравата свекърва.

Ернестина Шинова:Дори да не бях омъжена за Андрей Слабаков, щях да съм приятелка с майка му

Звездите в България рядко си признават за конфликти снаха-свекърва. Всъщност много от тях наистина са в чудесни отношения. Йоана Буковска, Ирена Милянкова, Татяна Лолова, Маргарита Хранова, Ернестина Шинова - всички те не са изпитали традиционните обтегнати отношения между майката на сина и съпругата му. След раждането на близнаците Вера и Любо Йоана Буковска живее с мъжа си Иван Давидов при майка му Теодора.

"Гледаме децата заедно с моята прекрасна свекърва. Живеем заедно, едно прекрасно голямо семейство, постигнали сме съвършения баланс кой кога да ги гледа." Ирена Милянкова чувства свекърва си Славка като втора майка. "С радост я наричам "мамо", казва Милянкова. Маргарита Хранова е била в чудесни отношения със своята свекърва. "Беше прекрасна и възпитана жена и винаги сме се разбирали", спомня си певицата. Може би по тази причина днес е в прекрасни отношения със съпругата на големия си син Кристиян. "Нина е чудесно момиче и аз много я обичам.

Никога не ми е давала повод да се държа различно", казва за снаха си певицата. Ернестина Шинова би била приятелка със свекърва си дори ако не беше омъжена за Андрей Слабаков. "Тя е изключително начетен и чувствителен човек и страхотна актриса. От нея съм получавала ценни професионални съвети. Научила ме е и да готвя", разказва Шинова и допълва, че спори повече с майка си, отколкото с тази на Слабаков - актрисата Кина Дашева.

Образът на злата свекърва остава непроменен през вековете.
Образът на злата свекърва остава непроменен през вековете.
Въпреки всички проблеми над половината от снахите са доволни от контакта с майката на мъжа им.
СНИМКИ: АРХИВ
Въпреки всички проблеми над половината от снахите са доволни от контакта с майката на мъжа им. СНИМКИ: АРХИВ
Ернестина Шинова и Андрей Слабаков
СНИМКА: БУЛФОТО
Ернестина Шинова и Андрей Слабаков СНИМКА: БУЛФОТО