Очите са огледало не само да душевното състояние на човек, но и на цялостния му здравословен статус. Измененията понякога са симптом за заболявания.

Изпъкнали очи. Това е характерен сигнал за Базедова болест - автоимунно заболяване, при което щитовидната жлеза произвежда антитела. То води до подуване на очния мускул, както и на мастната тъкан. Непременно се консултирайте с лекар.

Жълто оцветяване. Ако склерата (бялото на окото) придобие жълтеникав цвят, значи се е повишило нивото на жлъчния пигмент в кръвта. Този симптом може да издава чернодробно заболяване, като например хепатит. Необходимо е да се направят изследвания, за да се изясни причината.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева  

Зачервени очи. Различни причини могат да доведат до това състояние. Често пъти то се дължи на сухота в окото - заради ветровито време или поради дълго взиране в екрана (на компютър, телевизор) и рядко примигване.

Тъмни кръгове. Кожата около очите е особено тънка и понякога под нея прозират кръвоносните съдове. Най-честата причина за тъмните кръгове е недоспиване и недостиг на течности в организма. Ако са се появили временно, много е възможно да става дума за алергична реакция спрямо козметичен продукт. За всеки случай сменете сенките и молива за очи. Пазете от слънцето деликатната зона около очите - често тъмните кръгове са следствие от образуването на пигментни петна.

Торбички. Това състояние е причинено от отслабена съединителна тъкан, чиято роля е да поддържа клепачите в дълбочина и да противодейства на мастната тъкан да изпъква напред. Възможно е подпухването да издава задържане на течности в организма и проблем с лимфната циркулация. Съвет: сложете две охладени торбички черен чай върху очите - съдържащите се танини в чая редуцират подутините.

Потрепване на клепачите. Често очите са не само сухи, но и раздразнени. Неконтролираното потрепване е нервен тик, зад който може да се крие повишена функция на щитовидната жлеза, както и излишък на калций и недостиг на магнезий (двата минерала са във взаимодействие). Най-напред посетете личния лекар. Ако причината не е сред гореизброените, тогава може да посетите невролог.
Възпалени очи. Обикновено причината е спукан капиляр в окото - при натиск, силна кашлица или вдигане на тежки предмети. Но това може да е сигнал за високо кръвно налягане. Ако очите често се възпаляват, консултирайте се с лекар.

Залепнали мигли. Алергични реакции и конюнктивит причиняват отделянето на секрет от окото. Затворете очите и измийте с вода. Ако не настъпи подобрение в рамките на един ден, посетете лекар.

Страницата подготви ТАТЯНА ЕНЕВА