Прозорците играят важна роля за температурата вкъщи. Приблизително половината от сумите за отопление и охлаждане на едно домакинство са от загуба на топлина или от прекомерно нагряване именно през прозорците. Възможно решение на този проблем са дограми с качествени стъклопакети, чийто стъкла имат специални свойства.

Т.нар. нискоемисионни стъкла успешно допълват цялостната топлоизолация на дома. Според специалистите те са в състояние да намалят разходите за отопление или охлаждане с 15-30%. Известни са още като К-стъкла и имат специални покрития от метални окиси. 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева  


Покритието пропуска слънчевата енергия в помещението, но заради високата отразителна способност в инфрачервения спектър действа като преграда за изтичането на скъпата енергия от отоплителните уреди, като я връща обратно. По този начин се блокират топлинните загуби, намаляват се сметките и вложените пари за качествено остъкляване се възстановяват бързо.


К-стъклото свежда до минимум и появата на конденз. Подходящо е обаче за помещения със северно изложение. Експертите съветват да не ги поставяте на фасада с пряка слънчева светлина, защото през лятото се получава парников ефект. За такива прозорци по-подходящи са стъклопакетите тип "4 сезона". При тях вътрешното стъкло е К, а външното е с отразяващ слънчевите лъчи слой, който не допуска нагряване през лятото.

За да спестите пари от сметки за отопление, може да използвате и специално фолио, с което да облепите прозорците. От една страна то филтрира слънчевата светлина, а от друга - задържа вътрешната топлина. Има различни видове, с различна ефективност, като някои гарантират до 90% изолация. Ако например имате единично бяло стъкло и го фолирате, все едно слагате стъклопакет от две нискоемисионни стъкла.

Груби сметки показват, че с фолио на прозорците бихте могли да свалите до 30% разходите за отопление. А през летните месеци фолираните стъкла понижават вътрешната температура с 3-10 градуса, в зависимост от вида на фолиото.
Залепването му не бива да се прави в студено време - ако температурата е под 5 градуса, рискувате да се набръчка. Важно е стъклото да е чисто.


И най-малките замърсители провалят качеството на залепването. Желателно е то да стане бързо, затова е най-добре да се извърши от опитен специалист. Цените на качественото фолио варират от 20 лв. на кв. метър до 30-40 и нагоре за видовете, които са с по-висока степен на изолация. Годността на покритието е голяма, може да издържи 10 и повече години.

Фолиото решава и проблемите с прекомерната осветеност на помещението, отблясъците върху екрана на телевизора или компютъра, преждевременното избеляване на завеси, килими, мебели. Не се заблуждавайте обаче, че фолиото за прозорци е същото като това за автомобилните стъкла. Разликата е, че фолиото за сгради не е термосвиваемо и не може да променя формата си, когато е подложено на различни температурни промени.

ВЕРА ДАЧЕВА

Ето как действа К-стъклото
Ето как действа К-стъклото
Инвестицията за качествено остъкляване бързо се връща от
намалените сметки за отопление
Инвестицията за качествено остъкляване бързо се връща от намалените сметки за отопление