Когато един Алберт Айнщайн мисли, че човечеството може да оцелее само четири година без пчели наоколо, със сигурност не е имал предвид, че ще загинем без мед, а ролята им за опрашването на растенията. Но няколко школи, които гледат на храната като на лекарство, влагат в това послание и косвено здравно предупреждение.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева   

Най-ценното качество на меда е, че съдържа повече ензими, отколкото всяка друга известна храна. Затова нутриционисти и апитерапевти издигат меда за естествения подсладител номер едно, въпреки че е много калоричен. Стъпват върху десетките ползи за здравето и свойството на продукта светкавично да дава сили, защото много бързо повишава кръвната захар. За спортисти и диабетици, изпаднали в хипогликемия, това е ценно предимство. Но същото качество може да се оцени и като минус, защото, колкото по-скоростно се "подслажда" кръвта, толкова по-рязко намалява нивото на кръвната захар. Освен изпитание за организма, който се затруднява от резките обрати, те са отговорни и за бързото настъпване на чувство за глад. Внезапната вълна от енергия и ситост се замества от изтощение и вълчи апетит.

Някои проучвания, цитирани подробно в книгата за рака от д-р Давид Серван-Шрайбер, отиват по-далече. Намират основание да твърдят, че това "стани-падни" с инсулина увеличава дори риска за хормонално зависими видове рак. В тази група са туморите на гърдата, простатата, панкреаса...

Човек се чувства най-добре, когато кръвната му захар е с приблизително постоянни стойности. Сравнително отскоро медицината използва като мярка за бързината, с която захарите се оказват в кръвта, гликемичния индекс. За еталон се приема глюкозата - с индекс 100. Колкото по-малко е персоналното число на даден продукт, толкова по-плавно става повишаването на нивото на кръвната захар и толкова по-щадящо е за организма е нивото, което достига. Зависи от отношението на процентите на фруктозата и глюкозата в пчелния продукт. В науката за храненето за ниски се смятат стойности до 40, а над 60 - за високи. Между тези две числа попадат храните с компромисни стойности.

Къде е медът? Гликемичният му индекс не е еднакъв, колебае се дори в една група. Причината е, че зависи не само от ботаническия произход и дяла на фруктозата. А и от особеностите на сортовете растения в различните части на света. Затова и липсват обобщени класификации, трудно се откриват и данни по държави (примери от публикации за отделни изследвания вижте в таблицата).

У нас са изследвани много съставки на местната продукция, но не е измерван гликемичният индекс, смята ст.н.с. д-р Цеко Иванов от Научно-консултативния съвет по пчеларство.

Колкото и да са характерни видовете мед обаче, разликите са до няколко единици. Затова за ориентир може да се приемат данните от други държави. По-общо казано, светлите видове са с по-нисък индекс. Те плавно вдигат нивото на кръвната захар и така осигуряват стабилно и по-продължително чувство за ситост. За най-нисък гликемичен индекс - около 32 по данни от няколко държави, претендира акациевият мед. Австралийски източници съобщават за нисък индекс - 35-36, и за някои видове местен евкалиптов мед, но у нас той няма еквивалент. От популярните тук видове за по-плавно въздействащ може да се приеме липовият.

Колкото по-светли са разновидностите, толкова по-трудно се озахаряват. Акациевият мед може да остане течен между 2 и 5 години, обясни д-р Евгени Петков. Той е сред лекарите, убедени в лечебната сила на пчелните продукти, и е натрупал голям опит в прилагането им. За добилия популярност през последните години мантов мед коментира, че той не е нектарен, събран от цветове. А представлява преработен от пчелите секрет от отделителната система на въшки. Когато няма достатъчно паша, работничките от кошера го събират от листата на дърветата. Той е тъмен, много плътен и с почти зърнеста структура.

Смята се, че лесно кристализира медът от рапица, който обикновено и леко нагарча. Т.нар. полифлорни видове - смес от различни едновременно цъфтящи полски или горски растения, също се захаросва бързо и е с висок гликемичен индекс. Това невинаги е лошо.

Мед, който се намира близо до 100 в скалата, е подходящ като корпус за бързо реагиране при внезапно изтощение или нужда от висока, но сравнително краткотрайна физическа или психическа мобилизация. Особено при дейности, свързани с умствено напрежение. Мозъкът е най-взискателен по отношение на енергията. Нуждите му се увеличават най-забележимо в дейности, които изискват продължителна концентрация. Това е причината умствената умора да се смята за по-затормозяваща от физическото изтощение.

Медът е естествен източник не само на енергия, но и на полезни ензими и антиоксиданти. Затова повечето диетолози не възразяват, ако човек се ограничава с по 1 лъжички до 4-5 пъти на ден. Но при условие, че калориите от тях не са за сметка на увеличаване на препоръчителните за възрастта и здравето им. Така се стига до другата гледна точка към храните с висок гликемичен индекс. Количеството, което приемаме, е не по-маловажно от бързината, с която захарите нахлуват в кръвта. Приемането и на други храни и особено фибри "разрежда" концентрацията. Тези условия са в основата на понятието за гликемичен товар - колко грама въглехидрати съдържа нормалната порция от конкретната храна. Според много диетолози това е по-важният ориентир.