Медицината и новите технологии се развиват много бързо и съчетано с правилното хирургично лечение, постигаме много добри резултати при лечението на рака на черния дроб и панкреаса. Допреди 20 години се смяташе, че не е възможна операция при рак на черния дроб или се приемаше, че тази операция няма да помогне много на болния. Днес особено при някои тумори в черния дроб се правят мното сложни операции, и то изключително успешно. Медицинският директор на Liv Hospital проф. д-р Октар Асоглу обръща внимание на все по-често срещащия се рак на черния дроб. Най-важните причини за това са употребата на алкохол и хепатитните вируси. Работата с химически продукти, замърсяванията на околната среда и неправилното хранене са другите фактори, които оказват влияние за появата на това заболявяне.
Проф. д-р Октар Асоглу и доц. д-р Кюршат Серин - лекари от клиниката по чернодробни и жлъчни болести на Liv Hospital, ни дават информация за оперативното лечение на рака на черния дроб:

1. Кои са методите, които се използват при операции на рака на черния дроб?
К. С.: Тъй като има анатомични и технически затруднения при извършването на тази операция, много лекари не се наемат и не желеят да я правят. От друга страна, с развитието на медицината се извървя много път и при оперативното лечение на черния дроб. Чернодробните хирурзи вече не се притесняват от броя на лезиите в черния дроб, типа им или тяхното местонахождение, могат да предприемат по-сложни методи на решение. Могат да се правят операции, при които се налага изваждане на 70% от черния дроб. Клиниката по оперативна чернодробна и жлъчна хирургия използва технологични решения като лапароскопия и робота "Да Винчи".

2. Може ли да ни информирате повече за лапароскопията и роботизираната хирургия?
О. А.: Лапароскопията или, с други думи казано, минимално инвазивната техника или, както се казва понародному - безкръвната хирургия, е специфична част от общата хирургия. С развитието на новите технологии можем вече да правим мното успешни операции на черния дроб по този метод. Даже понякога оперираме заедно дебелото черво и черния дроб. При класическата хирургия, за да достигнем коремната кухина, трябва да разрежем корема от единия до другия край, а сега с този метод ние правим 5 разреза от 0,5 до 1 сантиметър и завършваме операцията.

3. Колко е безопасен лапороскопският метод при операции на черния дроб?
К. С.: Развитието на технологиите, разбира се, влияе много и на медицината. Има апаратура с много по-добра видимост но образа, много по-мобилни инструменти, апаратура, която ни дава много по-голяма информация за активността на сетивните органи. Всичко това отвори нова епоха в хирургията. Лапароскопията и роботизираната хирургия могат да се използват най-малкото със същото доверие като при класическата хирургия. Тези операции са успешни също толкова, колкото и класическите, като заедно с това лечението се изпълнява без пропуски и има много предимства в сравнение с класическата хирургия.

4. Кои са предимствата на роботизираната и лапароскопската хирургия?
О. А.: - С този метод можем да оперираме качествено и онкологични случаи със същия успех.
- Много по-рядко се срещат следоперативна болка и нарушения на функциите нa организма и това ни дава по-добра толерантност от страна на болния и съответно по-доволни пациенти.
- Тъй като операцията се прави през малки отвори с помощта на камера, в разрез с досегашното мислене, това ни дава много по-добра видибмост и се травмира много по-малко околна тъкан. По-малкото травми водят до по-добри резултати при онкологичните операции.
- Следоперативното възстановяване на болните е много по-бързо в сравнение с класическата операция. Това води до по-кратък престой в болницата и болният по-бързо се изправя на крака.
- Тъй като разрезът е много по-малък, съответно и рискът от инфекции намалява - по този начин се избягва образуването на хернии вследствие но операцията.
- След операцията пациентите изпитват по-малко болка.
- Следоперативният белег е много по-малък.

5. Кои са методите, които се използват при иноперабилни пациенти с рак на черния дроб?
К. С.: Има много различни тумори и те се делят в зависимост от техните корени, местонахождение, големина и брой. Имат съответно и различни методи на лечение, но сред тях най-важният си остава оперативният метод на лечение.
На пациенти, при които не може да се прави операция, се прави химиотерапия, лъчетерапия, химиоемболизация, лъчеемболизация и радиофрекансна аблация. Тези методи не са алтернатива на оперативния метод, но при иноперабилни пациенти имат ефект.

6. Черният дроб може ли да се самовъзстанови?
К. С.: Организмът на човека вследствие на рак или друга болест позволява изваждането на черния дроб до 70%. С времето останалите 30% от чернодробната тъкан нарастват и регенерират дори да не са в старите си размери, но достатъчно, за да извършва органът всички функции.

7. Какво представлява ракът на панкреаса?
О. А.: Панкреасът е орган, който се намира вляво под гърба пред поясния гръбначен стълб, в задната част на коремната кухина и зад коремницата. Има мека консистенция, светложълт цвят, произвежда храносмилателни ензими и хормони. Намира се много близо до главните артерии и под формата на буквата "С" е обхванат от дванадесетопръстното черво. Тъй като панкреасът се намира в задната част на корема, при заболяване дава много късни симптоми и поради тази причина, когато пациентът се обърне към лекаря за помощ, вече е много късно. Затова болестта много често се открива в много късен стадий. Забележимите симптоми са пожълтяване и болка. Много важен е моментът на диагностицирането на рака на панкреаса и рака на черния дроб в ранен стадий. Затова се използват КТ - компютърна томография, и ЯМР - ядреномагнитен резонанс с високи честоти.

8. Кои са причините за рака на панкреаса?
О. А.: Цигарите, алкохолът, диабетът, инфекциите на панкреаса, високите дози радиация, кафето и генетично наследствените заболявания. Заболявянето си среща по-често при хора на възраст над 60 години. Но със замърсяването на околната среда и генетичната наследственост заболяването може да се наблюдава и при по-млади пациенти.

9. Колко е ефективна операцията на панкреаса?
О. А.: При рака на главата на панкреаса се прави операция на Whipple, при която се изваждат главата, част от дванадесетопръстника, жлъчният мехур, главният жлъчен канал и една трета от стомаха. Тази операция е рискована, трудна и дълга. При този вид тумори най-добрият метод е да се извади целият тумор, без да се оставят злокачествени клетки. Тази операция може да се направи както по класическия метод, така също и лапароскопски или с помощта на робота "Да Винчи". При операцията с робота болните имат много по-малки разрези, много по-малко болки и по-бързо следоперативно оздравяване. Ракът на панкреаса обикновенно не се повлиява от лъчетерапия и химиотерапия или в някои случаи се повлиява ограничено. И затова за предпочитане все още е хирургическият метод на лечение.
При всички онкологични заболявяния най-важно е да се постави своевременна и правилна диагноза, тъй като при ранното диагностициране тези болни могат да се излекуват изцяло. Като лекар препоръчвам всяка година контролни прегледи и здравословен начин на живот.

Ние, скъпи пациенти, не ви забравяме!
С кампанията ''Запазете здравето си, докато сте здрав'' през юли и август предлагаме специален Check Up пакет. Насладете се на Истанбул и със здраве пренощувайте.
Здравен пакет LIV - мъже
Преглед от хирург
Преглед от уролог
Алфа фетопротеин
СА-19-9
Ехография на корем
PSA (простат - специфичен антиген)
Нощувка в хотел

LiV Hospital Аhmet Adnan Saygun Cad. Canan Sok.12/1

Телефон за връзка :00359 888 912 702 0090 530 174 33 93