Кухнята фюжън е една от най-младите, но всъщност е продължение на хилядолетна традиция. Може да се каже, че основите й са поставени, когато първият пътешественик си е направил нещо за хапване на чужда земя. В това е и чарът на този тип готвене – смесване на съставки от различни национални кухни, но не безразборно, а с гениален кулинарен усет.


В превод от английски „fusion” означава ‘преливане’, а в кулинарен смисъл се използва за ястия, които съчетават в себе си традиционни национални рецепти, интерпретирани по нестандартен начин. Фюжън ястията събират в себе си Запада и Изтока, класиката и импровизацията, традицията и екзотиката. Има много версии за възникването на тази кухня. Според една от тях фюжън се е родила на Хаваите от „брака” на местната и американската кухня. Съгласно друга версия, за нейна родина се смята Калифорния и по-точно лосанджелиския ресторант Spago, чиито собственик бил известен с това, че смествал съставките в ястията според собствената си интуиция.


Истинският фюжън е висш пилотаж и точно заради това често го наричат философия на кулинарията. От една страна, тук няма никакви ограничения и табута – точно обратното, нарушението им се приветства. Но от друга, това съвсем не е случайна импровизация. Събраните в едно фюжън ястие продукти и подправки не необходимо да се съчетават не само по вкус, но и по своята структура – да се допълват, не са да се „карат”. Готвачът трябва да притежава интуитивно усещане за хармонията на вкусовете. Стремежът е да се постигне лекота, израз на най-високата степен на кулинарното майсторство. Това е рядък случай, в който яйца се смесват с талант.

Научете кои са основните техники във фюжън кухнята на mila.bg.