Д-р Иван Витков

Ангината е остро инфекциозно заболяване, което засяга преди всичко гърлото и сливиците. възполителният процес може да засегне лимфните възли, ларингса и фарингса.

Децата най-често боледуват от вирусна ангина. За нея е характерно увеличените сливици, обложен език и червеникави мехурчета по небцето. Причините за заболяването са много, но най-често се предизвиква от стафилококи, стрептококи или аденовируси. Заразяването на детето може да стане от околната среда или да се предаде от възрастните. състоянието е сериозно, тъй като ако не се лекува правилно може да доведе до редица усложнения като отит, пиелонефрит и др.

Симптоми на ангинага при децата

Най-често болестта настъпва внезапно. Детето вдига висока температура (понякога до 40 градуса), шийните и подчелюстните лимфни възли се увеличават. Детето става раздразнително и отказва да яде, тъй като прегръщането му причинява болка. Оплаква се от главоболие и болки в савите. Ако се опитате да погледнете гърлото, по сливиците се забелязва бял или жълтеникав налеп.

При поява на съмнение за ангина, най-доброто което можете да направите е да извикате педиатър, за да започне адекватно лечение.

Лечение

Лечението трябва преди всичко да бъде насочено към понижаване на температурата и отслабване на симптомите. Ако детето вдигне висока температура, което често се случва при ангина. Дайте температуропонижаващо средство - панадол, парацетамол, ефералган и др. Най-добре би било, ако успеете да накарате детето да прави гаргари на всеки час. Най-добре е това да става с настойка от лайка, градински чай и слаб топъл солен разтвор или разтвор на сода.

Гаргарите са много важни за добрия изход. по този начин гърлото се освобождава от гнойните налепи и микроби. Тъй като заболяването се съпровожда от различни бактериални интоксикации, много е важно да се пият течности. Родителите трябва да следят детето поне два-три дни да са в леглото. Помнете, че ангината е коварно заболяване. Ето защо детето трябва да бъде прегледано от квалифициран доктор, който да изпише правилните лекарство като се съобрази с възрастта, състоянието на организма и индивидуалните особености на малчугана.