Краставиците са четвъртият по консумация зеленчук в света и са полезна храна за организма, поддържаща го в добро здраве.

Ето няколко причини да похапвате краставици:

Бързо тонизиращо средство. Краставиците са добър източник на В витамини.

Рехидратират тялото и осигуряват нужните витамини за деня. Краставиците са 95 % вода, като така поддържат организма хидратиран и помагат за елиминиране на токсините. Също така съдържат повече от витамините, нужни за  деня. Не белете краставиците, тъй като обелката съдържа  10 % от дневната доза витамин С.

Срещу пиянско главоболие на сутринта. Преди да сте си легнали изяжте няколко резенчета краставица. Тя съдържа достатъчно захари, В витамини и електролити.

Укрепват ставите, облекчава болки от артрит и подагра. Краставицата е отличен източник на силициев диоксид, който заздравява съединителната тъкан. Те също така са богати на вит. А, В1, В6, С, Д, фолат, калций, магнезий и фосфор. В микс с морковен сорк те намаляват нивата на пикочна киселина в кръвта.


Помага при отслабване и за добро храносмилане. Поради високото си съдържание на вода и ниската калоричност са перфектна храна за лятото. Също така водата и фибрите в краставицата са ефективни при изчистване на тялото от токсини, като спомага храносмилането и пречиства храносмилателната система. Ежедневната употреба на краставици предотвратява запек.

Лекуват диабет, намаляват холестерола и контролират кръвното налягане.  Сокът от краставица съдържа хормон, контролиращ производството на инсулин. Също така стеролите в зеленчука спомагат за намаляване  на нивата на холестерол. Краставиците съдържат много магнезий, фосфор и фибри. Тези съставки действат ефективно при регулиране на кръвното налягане.

Боряг се с рака. Зеленчукът съдържа 3 вида лигнани, които помагат срещу рак на гърдата, рак на простата, рак на яйчниците.