Когато купувате месо, то трябва да е крехко и по него да няма слоеве тлъстина. Червеното месо се редува с пилешко месо и риба, които имат ниско съдържание на мазнини. Те набавят на организма и необходимите белтъчини. Ограничаването на мазнините зависи и от консумацията на обезмаслено сирене и мляко.
Яжте не повече от 4 яйца седмично
Жълтъкът на едно яйце съдържа 213 мг холестерол. За да сте сигурни, че няма да имате проблеми с холестерола консумирайте не повече от 4 яйца седмично.
Откажете се от пържените ястия
Привикнете да готвите с възможно най-малко мазнина. Най-сигурният начин за постигане на това е като не приготвяте пържени храни. Печете ги на скара или фурна, варете ги. Това ще ви помогне в борбата с холестерола.
Избягвайте олио и марината
Когато искате да мариновате продукти, не използвайте стандартна марината. Идеална работа ще ви свършат вино, доматен сос или лимонов сок. За салати използвайте зехтин, не олио.
Яжте повече зеленчуци
Когато ядете месо, най-вече свинско или говеждо, комбинирайте със зеленчуци. Много полезни са плодовете и зърнените култури, особено ориз, ечемик и бобови растения
Хранете се 4-5 пъти дневно
Специалистите доказват, че нивото на холестерола е по-ниско при хора, които се хранят повече от три пъти на ден. Внимавайте да не надвишавате калориите, които следва да приемате за деня.
Яжте чесън
Това е един от най-сигурните начини за понижаване нивото на холестерола. Ако се притеснявате за свежия си дъх, решение е чесън на прах или таблетки. Те са почти толкова ефективни, колкото и суровия чесън.
Откажете цигарите
Това е най-трудната стъпка. Пушенето стимулира развитието на атеросклероза. Тютюневият дим е много по-вреден за сърцето, отколкото за белите дробове.
Коментари