Учени от Центъра за здравословно остаряване на мозъка на Университета на Нов Южен Уелс в Сидни и международни партньори са показали, че яденето на повече плодове и зеленчуци може да намали симптомите на депресия при хора над 45 години.

Изследването, проведено върху над 3000 близнаци от Австралия, Дания, Швеция и Съединените щати, е публикувано в списание Scientific Reports. Авторите установяват, че високите нива на консумация на плодове и зеленчуци са свързани с намаляването на депресивните симптоми с течение на времето. Това може да се дължи на антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на витамините, минералите и диетичните фибри, съдържащи се в растителните храни. Диетата благоприятства здравето на чревния микробиом, който има защитен ефект върху мозъка и намалява оксидативното увреждане.

Методологията на изследването се основава на анализ на данни от четири големи дългосрочни проучвания на близнаци над 45 години. Методът на близнаците ни позволи да изключим редица нежелани фактори, като генетични различия и социално-икономически произход на ранния живот, които увеличават достоверността на заключенията. Участниците предоставиха информация за диетата си, както и данни за симптомите на депресия, събирани в продължение на 11 години.

Резултатите показват, че ниският прием на плодове е по-малко от 0,3 порции на ден и по-малко от 0,5 порции зеленчуци, докато високият прием е 2,1 порции плодове и 2,0 порции зеленчуци. Въпреки положителната тенденция за намаляване на симптомите на депресия, дори високите нива на консумация не достигат препоръчителните 5 порции на ден, определени от Световната здравна организация.

Особено ниска консумация на плодове и зеленчуци се наблюдава в скандинавските страни, където средното ниво не надвишава половината от международните препоръки. Учените отбелязват, че увеличаването на консумацията до оптимално ниво може да засили идентифицирания ефект, но е необходимо допълнително проучване на тази хипотеза, пише БГНЕС.