Американски лекари предложиха да се използва модел с изкуствен интелект (ИИ) за диагностициране на проблеми със зрението. Изследването е публикувано в JAMA Ophthalmology. Според учени от Държавния университет на Аризона (САЩ) миопичната макулопатия, свързана с комплекс от необратими промени в очното дъно, е водещата причина за загуба на зрението в света. Поради това през 2015 г. 10 милиона души изпитаха проблеми със зрението или напълно да загубиха способността си да виждат.

Експертите предложиха да се предвиди болестта с помощта на ИИ. Миопичната макулопатия също е свързана с миопия, но може да бъде предотвратена с превантивно изследване. Проблемът е, че процедурата с оптична кохерентна томография, която помага да се открие заболяването в ранните му стадии, е скъпа и отнема много време. Поради това, например, жителите на селските райони са ограничени в получаването на този вид услуга.

Изследователите предложиха провеждането на превантивни мерки под контрола на ИИ. Изработеният по поръчка модел може ефективно да сканира изображения на ретината и да предвиди правилната класификация на миопичната макулопатия. 

„След като технологиите, базирани на ИИ, станат достъпни, те значително ще подобрят качеството на живот на хората по света, включително тези, които живеят в развиващите се страни“, каза професор Ялин Ванг за изобретението, пише БГНЕС.