• Д-р Асен Меджидиев и д-р Николай Брънзалов са кандидати за председател на Българския лекарски съюз
  • БЛС участва в разпределението на над 8 млрд. лв. за медицински дейности и има решаващ глас за развитие на сектора при всяка власт

Двама известни лекари са кандидати за председател на Българския лекарски съюз (БЛС) - бившият служебен здравен министър д-р Асен Меджидиев, който е начело на Столичната лекарска колегия, и настоящият зам.-председател на съсловната организация д-р Николай Брънзалов. (Кои са те - виж по-долу.)

77-ият редовен отчетно-изборен събор на БЛС, който започва в събота в Пловдив, ще събере над 400 делегати. Възможно е в деня на избора да се появи и нов претендент за председател.

Д-р Иван Маджаров, който финишира с втори тригодишен мандат, няма право да се кандидатира, но може да остане в ръководството. При неговото управление БЛС набра и демонстрира авторитет, като успя да извоюва увеличение на парите за здравеопазване.

Защо е важен постът на председателя?

БЛС е създаден през 1901 г. и е втората професионална организация на лекарите в света след английската. Задачата е била да защитава интересите на лекарското съсловие и да определя техните хонорари. Първият председател е д-р Димитър Моллов. При комунизма БЛС е разформирован и обединен с профсъюза на медицинските работници. През 1990 г. организацията е възстановена и защитава своите 33 000 членове пред всички институции. Най-важното обаче е, че по закон БЛС участва в разпределението на над 8 млрд. лв. за здравеопазване след преговори със здравната каса. Организацията

има решаващ глас при всяка власт

как да се развива здравният сектор - договаря цени на клинични пътеки в болничната помощ, цени на прегледи в доболничната и заплащане на прегледи и манипулации.

БЛС работи за увеличаване на възнагражденията на лекарите и остойностяването на труда им. Според изследване, поръчано от ръководството, здравният сектор днес е сред топ 5 на работодателите у нас. Лечебните заведения изплащат в заплати близо 2,8 млрд. лв. на над 106 хил. работещи. Болниците внасят в хазната около 80 млн. лв. корпоративни данъци и почти 890 млн. лв. осигурителни вноски.

БЛС дава становище за всяка нова болница, диагностичен и консултативен център у нас

Освен това задължително участва с позиции при промяна на закони и нормативни актове.

Съюзът започна активна работа за противодействие на насилието над медиците, като модерира кампании за ограничаване на агресията #ПребориГнева и "Героите в бяло".

Ръководството търси най-добрия модел за преодоляване на недостига на лекари и медицински сестри, провокира дебати за облекчаване на административните пречки пред младите специализанти и кариернота им развитие.

През 2024 г. БЛС договори в Националния рамков договор (НРД)

по-лесен достъп до образна диагностика

с ядрено-магнитен резонанс и повече възможности за профилактични прегледи и изследвания, финансирани от НЗОК. Новите анекси към договора коригират несправедливости, като недостатъчно продължителни болнични престои за тежко болни и излишно задържане в здравните заведения за процедури, които се правят за ден.

След промените пациентите след инсулт ще остават в болницата до 10 дни вместо до 4, а процедури като колоноскопии и гастроскопии ще бъдат извършвани с еднодневен престой.

От 1 март цените на клиничните пътеки се увеличиха с 20%. Договорено бе по-голямо финансиране на тежките медицински дейности в болниците и на пътеките от майчиното и детското здравеопазване.

Асен Меджидиев създава програма "Детско здраве",

27 000 деца прегледани от най-добрите специалисти

  • Завършва МУ в София през 1994 г.
  • 1 г. работи в Пета градска болница в отделение по пулмология
  • В периода 1995 - 2012 г. е лекар специалист "Уши, нос, гърло" в Окръжна болница в София, сегашната УМБАЛ "Св. Ана". В този период защитава и специализация по бронхоскопия
  • През 2012 г. създава клиниката по "Уши, нос, гърло" в УМБАЛСМ "Пирогов", където е началник на клиниката до днес
  • Има 10 г. стаж в ръководството на Столична лекарска колегия - първо член на управителния съвет, след това 1 г. е зам.- председател, мандат и половина - председател на СЛК
  • Създава програмата "Детско здраве" през 2012 г..- 27 000 деца в страната вече са прегледани от най-добрите детски специалисти
  • Служебен министър на здравеопазването от август 2022 до юни 2023 г.
  • През юни 2024 г. отново е избран за председател на Столичната лекарска колегия
  • Специализирал е в Германия, Хърватия и Швейцария
  • Член на лигата "Лекарите, на които вярваме" на "24 часа"

Николай Брънзалов, страстният борец

срещу насилието над лекарите

  • Завършва медицина в Медицинския университет в Пловдив през 1988 година
  • Има придобити специалности по вътрешни болести - 2002 г., и по обща медицина - 2019 г.
  • Завършил е и магистратура по здравен мениджмънт
  • 8 години работи като корабен лекар на пасажерски кораби, плаващи под чужд флаг
  • От 2000 г. досега е общопрактикуващ лекар в 17 диагностично-консултативен център в София
  • Председател е на Контролната комисия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари
  • От юни 2018 г. досега в два последователни мандата е зам.-председател на Българския лекарски съюз.
  • Той е един от най-активните борци срещу насилието над лекари. Ако има ефективни присъди след нападението над медици, случаите на агресия над тях ще намалеят. Лекарите трябва да бъдат съхранени, защото след време ще правим реформи с врачки и знахари, убеден е д-р Брънзалов
  • Член на лигата "Лекарите, на които вярваме" на "24 часа".