Оправят маркировката и пътните знаци около училищата за 15 септември

Профилактичната здравна карта, която се представя в училище и детската градина преди началото на всяка учебна година, да стане дигитална. Това поиска в сряда служебният премиер Димитър Главчев. И възложи задачата на министерствата на здравеопазването, на образованието и на електронното управление.

Изваждането на профилактичната здравна карта се превръща в голям проблем за родители, лични лекари и дори учители в началото на всяка учебна година, защото отнема време и пред кабинетите се образуват опашки.

“Струва си да опитаме да намалим големия документооборот между родители, педиатри и училища и там да достигнем европейско равнище”, мотивира се Главчев.

Министерството на здравеопазването вече работи съвместно с Националната здравна информационна система по този въпрос, ще бъдат направени съответните промени, обяви по-късно ресорният министър д-р Галя Кондева. И обеща до края на годината проектът да бъде реализиран.

Трябва да се промени наредбата. И в момента, чрез амбулаторните листове, които са електронни, има информация за профилактичните прегледи, напомни Кондева. Министърът допълни и че ще се работи да се дигитализират всички видове бележки. В момента електронни са тези за извиняване на отсъствията.

“Обсъдихме въпроса за бележките за т.нар. контактни заболявания, които чрез промяна в една наредба можем да редуцираме, за да няма това постоянно ходене на родители до лекаря за спорт, за лагер”, посочи още Кондева.

1000 екипа на Пътна и Охранителна полиция ще се грижат за сигурността на първия учебен ден, който тази година ще е на 16 септември, съобщи в сряда Мария Ботева от Пътна полиция. Тя обясни, че от полицията вече са проверили всички училища и детски градини в страната. Изготвени са предписания за поставяне и обновяване на пътни знаци и маркировки, огледани са и парапетите, така че децата да не влизат директно в платното за движение на колите и да се избегне опасността от удар.

На 16 септември колите на Пътна полиция ще са с включени светлини. Така хем ще подпомагат движението, хем ще санкционират нарушителите. Дори да не е веднага, ще бъдат извикани по-късно в МВР, каза Ботева. И помоли родителите да не спират пред пешеходните пътеки, защото пречат на шофьорите да виждат децата.

Скоро започва и акцията “Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя”. До края на септември полицаи ще изнасят уроци на децата от 1-и до 4-и клас. Ще се посещават и родителски срещи. За по-големите - от 5-и до 12-и клас, програмата ще е през цялата учебна година.