Дългото  излагане на слънце може да нанесе сериозни поражения върху тялото. Най-често е слънчевото изгаряне Резултатът е увредена кожа - зачервена, болезнена, оточна и понякога с мехури. Впоследствие започва да се  лющи. Може да има повишена температура, сърбеж, а понякога дори гадене и повръщане. Болката от изгарянето е най-силна след 12 до 48 часа. Най-застрашени от изгаряне са  светлите хора и малките деца - при тях нивата на меланин (пигмент, който се произвежда в кожата, когато сме на слънце, и предотвратява нейното изгаряне) са доста по-ниски от нужното за предпазване.

За да се предпазим от изгаряне, винаги трябва да сме защитени с правилната слънцезащитна козметика.

При по-светлите хора се препоръчва и по-висок фактор на защита - поне 30+. При малките деца и хората с петна, бенки и лунички е добре факторът да е 50+. Важно е защитната козметика

да се нанася 30 минути преди излагане на слънце

и след това през около 2 часа и след къпане.

Ако все пак сме допуснали  слънчево изгаряне,  може да си помогнем с чай от невен. Изстудяваме го и правим студени компреси. Черният чай също може да предотврати пораженията от UV - лъчите. Сварява се и престоява поне 30 минути.  След прецеждане  тялото се обтрива. Благоприятен ефект има и китайският чай, като 1 ч.л. от него се залива с 250 мл вряща вода. Кисне 30-40 минути и се прецежда. Процедурите се правят 2-3 пъти дневно по 20-30 минути. Премахва болките и чувството за парене. Студена вода от чешмата или лед, поставен на изгорялото място, ефективно се справя с изгарянето, като повтаряте процедурата няколко пъти на ден за по 15 минути. Благоприятен ефект  има и смес на царевично нишесте с вода. Получената паста се нанася  директно върху областта на изгарянето.

Алтернатива е и киселото мляко или  смес от ечемик, куркума и кисело мляко в равни части. Може да поставите резени краставица директно върху засегнатата кожа. Подходящи са при засягане на кожата на клепачите или други, по-малки зони. Картофите също премахват бързо болката, възпалението и зачервяването. Може да поставите директно резени картофи или настъргани заедно с обелките  върху изгореното.

Най-подходящите билки за възстановяване на кожата при слънчево изгаряне са

лавандула, алое вера, невен и здравец

Смесвате 50 мл вода, 9 капки лавандулово масло, 2 капки масло от мента, 1 капка масло от джоджен. Изсипете всички съставки в подходящо шише и напръсквайте върху зоната на изгаряне. Алое вера успокоява кожното възпаление от слънчевото изгаряне. Може да нанасяте директно гел от листо от алое върху изгорялото място след душ и да повтаряте няколко пъти на ден, докато болката не изчезне.