• Повече от 14 000 случая на нов щам са регистрирани тази година в Африка
  •  "Клад Ib" е по-вирулентен тип на вируса, предава се и чрез секс

Световната здравна организация обяви за втори път в рамките на две години извънредна ситуация за общественото здраве с международна значимост за маймунската шарка и повиши до най-високата възможна степен тревогата за влошаване на ситуацията, съобщи Ройтерс.

Повече от 14 000 случая на нов щам на маймунската шарка са регистрирани тази година в Африка, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на срещата за болестта в сряда, провеждана чрез видеоконферентна връзка.

При сегашната епидемия са починали най-малко 500 души,

каза още Гебрейесус.

Маймунската шарка е вирусно заболяване, което причинява обрив с мехури. Разпространява се чрез физически контакт със заразени хора или животни, както и чрез контакт със заразени материали.

Въпреки че повечето пациенти се възстановяват напълно, заболяването може да бъде опасно за деца, бременни жени и хора със слаба имунна система.

Според СЗО вече има случаи на маймунска шарка в 13 африкански държави, а в момента се разпространява нова форма на заболяването.

Африканският център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) твърди, че огнището е по-тревожно от предишните, тъй като включва нов опасен вариант на болестта, пише Би Би Си.

Заболяването се причинява от вируса на маймунската едра шарка.

Първоначално се е предавал от животни на хора, но сега се предава и между хората

Най-често се среща в отдалечени села в тропическите гори на Африка, в страни като Демократична република Конго. В тези региони всяка година се регистрират хиляди случая и стотици смъртни случаи от болестта, като най-засегнати са децата под 15 години.

В момента циркулират два основни щама на вируса. "Клад I" е ендемичен в Централна Африка. "Клад Ib" е новият, по-вирулентен тип, който участва в настоящата епидемия. Според инфекционисти той, изглежда, се разпространява по-лесно чрез рутинен близък контакт, включително чрез секс. Вирусът предизвиква симптоми като треска, мускулни болки и лезии по цялото тяло. Ако не се лекува, едрата шарка може да бъде смъртоносна.

През 2022 г. "Клад I" се разпространи в близо 100 държави, в които обикновено не се среща вирусът, включително в някои държави в Европа и Азия, но беше овладян. Ваксините и промяната в поведението тогава са помогнали да се спре разпространението в цял свят, основно сред мъже, които са имали полови сношения с мъже.

През юни тази година в България бе обявен официално един заразен с маймунската шарка. Лекарите бяха притеснени от предаване на заразата, защото пациентът не съобщи за пътуване в чужбина или за полови контакти.

Световните здравни инспектори в момента са загрижени за разпространението на болестта. Те твърдят, че новият щам може да се разпространява по-лесно, да причинява по-сериозни заболявания и повече смъртни случаи при деца и възрастни.

"Разпространението на заразата трябва да тревожи всички нас. СЗО се ангажира през следващите дни и седмици да координира глобалната реакция, като работи в тясно сътрудничество с всяка от засегнатите държави и използва присъствието си на място, за да предотврати предаването на инфекцията, да лекува заразените и да спасява човешки животи", категоричен е Гебрейесус.

Ръководителят на центровете за контрол и превенция за Африка Жан Касея предупреди, че

болестта може да излезе извън контрол, ако не бъдат предприети незабавни стъпки за ограничаването

Според европейската здравна агенция обаче рискът от разпространение в Европа все още е "много нисък".

Експерти, които следят развитието на заразите, сега припомнят, че преди 2 години вирусът дошъл в Европа от оргия в гей сауна в Испания.