Дори заделянето на малка сума всеки месец помага на хората да се отпуснат и да бъдат по-големи оптимисти

Да спестяваш в днешно време, е трудно - особено ако разчиташ само на една заплата. Затова и много хора не го правят. Предпочитат да живеят над възможностите си. Разчитат на кредити, за да си осигурят нещата, които смятат, че ще ги направят щастливи. Но колкото повече правят това, толкова по-често се сблъскват с притеснения, че мечтаното благополучие им се изплъзва. Желаната нова кола, модерен телефон или екскурзия до екзотична дестинация от радост се превръщат в бреме, тъй като сериозно са нарушили баланса в семейния бюджет. Налага им се да се лишават от стоки от първа необходимост, да

правят компромис с храненето си, за да робуват на лайфстайл, който не е по джоба им

И това е все по-често срещано явление особено сред младите, живеещи чрез социалните мрежи, където луксът блика отвсякъде. Затова много изследователи се опитват научно да докажат кои са важните неща за човешкото благополучие. Какво наистина прави хората здрави и щастливи?

Наскоро английски учени от университета в Бристол откриха връзка между начина, по който спестяваме, и спокойния сън. И най-обнадеждаващата част от тяхното проучване бе, че дори заделянето на малка сума всеки месец помага на хората да се отпуснат и да бъдат по-големи оптимисти за бъдещето си.

Те са анализирали данни за финансовото положение и здравословното състояние на стотици доброволци, събирани в продължение на 10 години. Конкретно са се насочили към това как си почиват и какво остава в банковата им карта в края на месеца.

“Открито бе, че редовно спестяващите са по-оптимистично настроени, по-удовлетворени от живота и спят по-добре”, коментира Сюзън Алън, главен изпълнителен директор на Йоркширското строително общество, което е спонсорирало изследването. По думите ѝ изграждането на предпазна мрежа от заделени настрана пари - независимо колко са те, наистина се изплаща, тъй като осигурява спокойствие и сигурност. Хората могат да покриват неочаквани разходи, без това да им причинява стрес. А това е изключително важно, тъй като доста от анкетираните са признали, че са имали безсънни нощи в чудене откъде да намерят средства за повреден автомобил или скъп електрически уред например.

Според проучването най-големи са ползите, когато спестяването се е превърнало в навик. Установено е, че хората с ниски заплати, които редовно заделят някаква сума месечно, имат подобни нива на удовлетвореност от живота с тези, които разполагат с много по-високи доходи, но изхарчват всичко. Изследователите са се опитали да определят и колко е добре да се спестява. Открили са, че

заделящите по около 500 паунда, или 1150 лева месечно, са много по-спокойни

и спят добре в сравнение с тези с по-малки спестявания.

Те обясняват, че честите икономически кризи през последните десетилетия не са единствената причина човек да иска да разполага с финансов ресурс. Обикновено в началото на кариерата той събира средства, които могат да му помогнат при евентуална загуба на работа, смяна на професия или здравен проблем. На следващия етап от живота спестява за покупка на семеен дом или обучение на деца. След това идват притесненията около пенсионирането, когато изведнъж приходите намаляват, а разходите са все същите или даже растат. Затова експертите казват, че никога не е излишно да се заделят пари за старини и много хора го правят, а не разчитат само на пенсия.

Друго британско проучване е показало, че 6-има от 10 души имат навика да спестяват

и това значително подобрява финансовата им устойчивост, дори когато доходите им са ниски. Те по-добре правят сметка на харчовете си и се разпростират в рамките на своите възможности.

Също така за първи път през последното десетилетие използването на пари в брой в Обединеното кралство се увеличава. Причината е, че купувачите следят отблизо бюджетите си, притеснени от поскъпването на хранителните стоки през последните години. По данни на Британския консорциум за търговия на дребно 19% от покупките вече стават чрез банкноти и монети, тъй като хората са установили, че така по-добре правят сметка на парите си. Буквално

теглят цялата си заплата и я разпределят в пликове по пера, за да са сигурни, че няма да изхарчат повече от изкараното

Този подход е толкова популярен, че банки взеха да предлагат аналогични онлайн продукти на клиентите си. Някои от тях примамливо ги наричат гърненца, в които парите могат да се разделят по текущи разходи и ако има възможност, да се пести.

“Контролирането на финансите чрез пликове е привлекателно, защото прави парите ви осезаеми. Винаги е по-лесно да се овладее самоконтролът, когато видите как купчинката им започва да намалява. Плащането с карта просто няма същия ефект”, коментира Прия Малани, директор на компания за финансови консултации. По думите ѝ става въпрос за възраждане на тенденция, която вероятно е трябвало да умре преди известно време, но инфлацията през последните години е променила нещата. Всъщност

връщаме се към това, което са правили нашите баби и дядовци с оскъдните си средства

“Като държите парите си в брой, вие по същество губите стойност от тях, което всъщност се опитвате да избегнете. Има вече по-добри методологии и достъпни високодоходни онлайн спестовни сметки. Но ако смятате, че се нуждаете от физическите пари пред себе си, за да управлявате бюджета си, давайте. Ако не друго, това може да ви помогне да изградите здравословен навик за дисциплина, който след това можете да прехвърлите в онлайн среда”, посочва Малани. Тя съветва подобно разпределение на средства по пликове да се прави за предстоящи разходи в рамките на два месеца. За по-дългосрочни цели до две години да се използва спестовна сметка с висока доходност, а за всичко над този срок да се помисли за инвестиране.