• В ЕС България е страната с най-много пушачи, над 750 млн. по света потребяват никотин
  • Документът подкрепя използването на медикаменти, отпускани с рецепта, като бупропион и цитозин

Световната здравна организация (СЗО) публикува първия в медицинската история наръчник за клинично лечение на тютюнопушенето. Документът бе пуснат във вторник и е “предназначен за борба с една от най-големите епидемии на човечеството, а именно зависимостта от никотина и неговите производни”. В него се предлагат стратегии, които медиците да приложат към пациентите, които искат да се отърват веднъж завинаги от този вреден навик.

“Наръчникът е важен етап в борбата ни срещу опасните никотинови продукти

Той дава на държавите основни инструменти за ефективна подкрепа на гражданите им при отказването от цигарите и за намаляване на глобалното бреме на свързаните с тютюна заболявания”, каза в изявление генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

В документа е събран изчерпателен набор от механизми за отказване от тютюнопушенето.

Първият механизъм е поведенческа подкрепа, при която лекарите са окуражени да провеждат кратки разговори със своите пациенти относно емоционалното им състояние в този дълъг и нелек процес.

Друг начин за справяне с проблема са т. нар. дигитални интервенции, където лекуващите се могат да се самоконтролират чрез съвременните технологии.

Например чрез приложения за смартфона или в социалните мрежи, където могат да се социализират с други хора, които преминават през същото изпитание.

Представените стратегии са подходящи за отказване на всякакъв вид никотинови изделия като наргилета, лули, пури, тютюн за дъвчене, енфие, снус, електронни цигари, бонбони, дъвки, лентички и др.

По данни на СЗО в световен мащаб 1,25 млрд. души са пристрастени към тютюна, а 80% от тях живеят в държави с ниски и средни доходи,

където тежестта на свързаните с този навик заболявания и смъртност е най-голяма. Употребата на тютюн и тютюневи изделия убива повече от 8 млн. годишно.

По данни на Евростат 19,7% от населението на ЕС пуши ежедневно. През 2019 г. 5,9% от европейските граждани са пушили по 20 или повече цигари на ден, а 12,6% са вземали по-малко от 20 броя.

Страната в Европа с най-много пушачи е България с 28,2%.

Пристрастяването към никотина налага тежко икономическо бреме в целия свят.

Изчислено е, че общата глобална икономическа цена на тютюнопушенето през 2012 г. е била 1,4 трилиона долара, което се равнява на 1,8% от световния годишен брутен вътрешен продукт, като около 40% от общите икономически разходи се поемат от малките и средните предприятия.

Над 60% от пушачите по света искат да откажат цигарите. Това са повече от 750 млн. души, но 70% от тях нямат достъп до ефективни услуги, които да им помогнат с това предизвикателство. Недостигът се дължи на проблемите, пред които са изправени здравните системи в различните страни, като ограничените ресурси.

“Не може да се преувеличи огромната борба, пред която са изправени хората, когато се опитват да откажат цигарите. Трябва добре да оценим силата, която е необходима, и страданието, което понасят пациентите и техните близки, за да преодолеят тази зависимост. Настоящият наръчник има за цел да помогне на общностите и правителствата да осигурят възможно най-добрата подкрепа и помощ за тези, които са поели по този труден път”, заяви д-р Рюдигер Креч, директор на отдел “Насърчаване на здравето” към СЗО.

Документът подкрепя използването на медикаменти, отпускани с рецепта, като бупропион и цитозин. С него от СЗО искат да помогнат на над 750 млн. потребители на тютюн по света, които желаят да се откажат от всички форми на никотинови изделия

Комбинирането на фармакотерапията с поведенчески интервенции значително повишава успеваемостта

при отказване на цигарите.

Наръчникът насърчава държавите да предоставят изложените в него лечения безплатно или на ниска цена, за да подобрят достъпността им, особено в обществата с ниски и средни доходи.

Според документа

СЗО препоръчва варениклин, никотин-заместителна терапия (НЗТ), бупропион и цитизин като ефективни средства 

за излекуване на вредния навик.

Варениклинът е вещество, което не съдържа никотин и се предлага под формата на хапчета, за които е нужна медицинска рецепта. Той е много добра опция за тези, които вече са се опитвали да спрат пушенето, но не са успели, смятат от американския Център за контрол и превенция на заболяванията. В Европа е познат под името чампикс, но беше спрян през 2021 г. заради съмнения, че съдържа нитрозамини, който може да причиняват рак.

Цитизинът е съединение на растителна основа, което облекчава симптомите, които могат да бъдат изпитани, след като пушенето бъде спряно. За първи път е синтезирано в България през 1964 г. под името Tabex, а по-късно се разпространява в други страни от Източна Европа и Азия, където все още се продава. През 2017 г. полската фармацевтична компания Aflofarm започва да го продава като Desmoxan.

Бупропионът е антидепресант, който се използва и за отказване от тютюнопушене. Помага за облекчаване на абстиненцията и желанието за запалване на цигара.

Всеки български гражданин, който има желание и воля да спре зависимостта си от никотина, може да потърси помощ в кабинетите на регионалните здравни инспекции в страната или да звънне по националната телефонна линия за отказ от тютюнопушене: 0700 10 323.

Симптоми при отказване от цигарите

Когато искаме да спрем цигарите, ще ни бъде изключително полезно да знаем какво да очакваме в този труден процес. Някои хора изпитват само леки странични ефекти, но при други това може да бъде доста голям шок за организма. Въпреки това ние не трябва да се плашим от тези симптоми, а да гледаме на тях като знак, че тялото ни се възстановява от проблемите, които сме му причинили с вредния си навик.

Често срещаните симптоми са:

  • Никотинов глад - в началото той може да е силен, но обикновено продължава само няколко минути. Ако му се съпротивляваме, с времето той ще става все по-слаб.
  •  Безпокойство и проблеми с концентрацията или съня - те ще отминат, когато тялото ни свикне да не пуши. Отпускането и дълбокото дишане могат да помогнат.
  •  Раздразнителност, гняв, тревожност, потиснато настроение - всичко това е нормално и не трябва да се паникьосваме. Просто трябва да приемем, че ще бъдем емоционални за известно време и че това ще премине.
  • Повишен апетит и увеличаване на теглото - това може да продължи няколко седмици.

Рядко срещани ефекти:

  • симптоми на настинка - кашлица и кихане,
  • запек
  • замайване или умора,
  • язви в устата.