UV индексът е мярка за интензивността на слънцето. Колкото по-висока е стойността му, толкова по-опасно е то и толкова по-бързо може да настъпят увреждания по кожата. Той е число (от 1 до 12) и показва в относителни единици максималното количество слънчева ултравиолетова радиация, достигаща до земната повърхност в съответния ден и час, на съответното място.

Всеки е изложен на въздействието ѝ. Спектърът на излъчване на Слънцето включва светлинни, топлинни и ултравиолетови лъчи. Ултравиолетовият диапазон обхваща дължина на вълната, варираща между 100 и 400 нанометра, и е разделен на три части: А,В и С. Когато слънчевата светлина преминава през атмосферата, цялата С и приблизително 90% от В-радиацията се абсорбират от озона, водната пара, кислорода и въглеродния двуокис. Затова радиацията, която достига земната повърхност, се състои основно от А и малки количество B-лъчи, независимо дали времето е слънчево, или облачно.

UV А-лъчи проникват на по-голяма дълбочина в кожата и

са основна причина за стареенето ѝ и образуването на кожни тумори

В-лъчите навлизат в по-повърхностните слоеве на кожата и са основни виновници за слънчевото изгаряне. Независимо дали сте на кратка разходка, возите се в кола, седите до прозорец, във всеки обичаен момент сте изложени на действието на UV лъчите. Преминалите през кожата водят до образуване на свободни радикали, нарушава се нормалната структура на основните опорни елементи на дермата - колаген и еластин. Затова в края на лятото хората, подложили се на по-продължително слънчево облъчване, почти винаги установяват признаци за настъпило фотоувреждане - нарушение в пигментацията, загрубяване, сухота и неравности по кожата, поява на нови бръчки, по-голяма чупливост на капилярите. 

За да се предпазваме ефективно, е добре да следим нивото на UV индекса и да определим типа на кожата си, според който да изберем защитни продукти. По-светлите хора са изложени на по-висок риск. Когато ултравиолетовите лъчи се абсорбират от кожата, те повишават активността на меланоцитите - клетките, отделящи меланин.

Меланинът е блокиращо средство срещу вредните лъчи, затова и хората с по-тъмен тен изгарят по-рядко. Но риск има за всички. Освен тена, фактори за него са наличие на множество или големи бенки, лунички и изгаряне, продължителен престой/работа на открито.

Не трябва да забравяме, че UV лъчите са навсякъде, а не само на морския бряг. На всеки 300 м повишаване на надморската височина се увеличава с 4% количеството UV В-лъчи, поглъщани от кожата. А облачното небе пропуска много повече ултравиолетовите лъчи, отколкото инфрачервените и видимата светлина.

 Сред най-важните предпазни мерки е да се ограничи престоят на открито от 10 до 18 ч.

Желателно е да се носят широкопола шапка и дрехи от естествени материи,

по възможност с дълъг ръкав и в тъмни тонове, те създават по-добра защита от UV лъчите. Инфрачервените, а не ултравиолетовите лъчи ни карат да чувстваме нагорещяването и затова е възможно да изгорим и когато мислим, че не прекаляваме с печенето.

Използването на защитни кремове не пази “изобщо”, а удължава времето за безопасна експозиция на слънчевите лъчи. Детската кожа е много по-чувствителна, а и до 18-годишна възраст хората поемат много повече UV лъчи в сравнение с по-възрастните. Децата до 2 г. е добре изобщо да не се излагат продължително на слънце.

Продуктите се нанасят 30 минути преди излагане на слънце и се подновяват след къпане. За устните да се порлзва червило или балсам с фактор над 15. Слънчевите очила пък трябва да са със 100%  защита от UVA и UVB лъчи, големи и равномерно затъмнени.