Една от най-ефективните мерки за справяне с нивата на тютюнопушенето е диференцираното данъчно облагане на никотиновите продукти. Не става въпрос просто акцизните ставки да се увеличават, а това да се случва в по-голяма степен за обикновените цигари и в по-малка – за бездимните алтернативи. Тази теза изложи ръководителят на отделението по алергология, пулмология и вътрешни болести на централната болница на полската столица проф. Андржей Фал пред експерти от цял свят на тазгодишното издание на Глобалния форум за никотина "Global Forum on Nicotine" (GFN) във Варшава.

За последните 10 години броят на пушачите по света се е увеличил с нови 250 млн. души, а обществените разходи за здравеопазване са съсредоточени предимно в справянето с последиците от това, вместо да бъдат насочени към превенцията, посочи проф. Фал.

Преките разходи, свързани с последиците от тютюнопушенето, включват основно разходи за здравеопазване. Но има и непреки разходи, свързани с хора, които напускат работа, защото се разболяват или стават нетрудоспособни в резултат на тютюнопушенето. Приложени разумно, фискалните инструменти (като акцизи) могат да помогнат на хората да спрат да пушат. Но успоредно с високите цени за цигарите, трябва да има и много по-ниски цени за бездимните алтернативи, за които е доказано, че са по-малко вредни, обясни Фал.

8,2 млн. души по света всяка година умират преждевременно, като основната причина за това е тютюнопушенето. Замърсяването убива директно 6,8 млн. души, прекомерната употреба на сол – 4,1 млн., злоупотребата с алкохол – 3,3 млн., а недостатъчната физическа активност – 1,6 млн. души. Тези данни на Световната здравна организация, изнесени от проф. Фал, бяха допълнени от него с факти от изследвания в болницата, в която работи. Например, ако човек изпуши последователно две цигари без пауза между тях, се увеличава рискът от тахикардия.

Над 7 хиляди канцерогенни вещества са идентифицирани в процеса на горене при тютюнопушенето, да не говорим, че то убива и непушачите, допълни още проф. Фал.

Според него продължителността на живота е директно свързана с тютюнопушенето, а в Полша всяка година се губят около 250 хиляди години допълнителен живот, който гражданите биха могли да изживеят, ако не беше вредният навик.

Той и неговите колеги категорично се обявиха в полза на прилагането на подхода за намаляване на вредата, а не за война срещу никотина, защото според тях „търсенето на никотин никога няма да изчезне".

Учените смятат, че за онези пълнолетни пушачи, които иначе биха продължили да пушат, бездимните никотинови алтернативи способстват за отказването на цигарите много по-успешно отколкото рестрикциите.

Те обърнаха внимание на още един важен иструмент срещу пандемията от тютюнопушене - данъчното облагане. Ако цигарите са по-скъпи, много хора ще преминат към бездимни алтернативи без горене.

Никотиновата индустрия инвестира огромни средства в научната разработка на бездимни продукти. Изследванията, които правим, са достъпни за всички, които биха проявили интерес към тях – споделяме ги публично и напълно прозрачно. Това каза във Варшава Жизел Бейкър, вицепрезидент по научната дейност на „Филип Морис Интернешънъл". Тя поясни още, че слабото звено на многобройните проучвания, които се представят на общественото внимание, са не самите данни, а тяхната интерпретация.

Трябва да спрем да говорим само за абсолютния риск от тютюнопушенето и последиците от него, и да започнем да говорим сравнително за рисковете от различните никотинови продукти. Защото научните данни са си научни данни, допълни Бейкър.

Тя подчерта, че инвестициите на компанията в научни разработки вече надвишават 10 млрд. долара.

„Откажи се или умри" е нехуманно и неприемливо. Трябва да признаем реалността, че над сто милиона души по света вече са взели решение да използват бездимни алтернативи в своите лични усилия да избегнат последиците от тютюнопушенето, коментира Клиф Дъглас, президент и главен изпълнителен директор на Global Action to End Smoking.

В света има над един милиард пушачи и това трябва да се разглежда като извънредна ситуация за общественото здраве. Трябва са спрем да принуждаваме хората да се променят по начини, по които те не желаят. Трябва да направим всичко възможно, за да насочим хората възможно най-бързо към бездимни алтернативи, заяви на свой ред и Дейвид Суинър, професор в Юридическия факултет и председател на консултативния съвет на Центъра за здравно право, политика и етика към Университета на Отава.

Част от презентацията на проф. Фал
Част от презентацията на проф. Фал
Жизел Бейкър, Филип Морис Интернешънъл
Жизел Бейкър, Филип Морис Интернешънъл