• Ще имат много предимства, казва пред "24 часа" главният изследовател на Глобалната инициатива за мъжка контрацепция Логан Никълс
  • Сред тях са намаляване на нежеланите бременности и произтичащите ефекти върху образованието, икономиката исоциалното равенство
  • Новината за успеха на едното бе обявена на 11 юни от Националния здравен институт на САЩ, другият получи щедро държавно финансиране, определят го като "Светия граал"

Революционно противозачатъчно хапче, само че за мъже, бе тествано върху мишки. Оказа се, че когато медикаментът не се взема в продължение на три седмици, силният пол има всички шансове да създаде наследници. И обратно, когато препаратът се приема, нежеланата бременност е невъзможна.

Не, това не е фейк. Сензационната новина се появи не къде да е, а на страницата на Националния здравен институт на САЩ. Самото откритие и експериментите, които текат в момента, са толкова обещаващи, че от самото им начало са финансирани от американския Национален здравен институт, от Националния институт по детско здраве и човешко развитие на САЩ, от Националния институт по рака, от Института по общи медицински науки, от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и др.

Факт е, че от 60-те години досега населението се е увеличило повече от два пъти и една

голяма част от бременностите са нежелани

въпреки множеството контрацептивни методи.

Според д-р Брайън Доктроу причината е, че повечето от тях са предназначени за жени, докато тези за силния пол са ограничени главно до презервативи и някои прийоми, които са крайно непопулярни.

И въпреки че много институти по света от години работят в тази посока, Фортуна се усмихна единствено на учените от Медицинския колеж "Бейлър". Те първи в света забелязаха, че ако в един конкретен ген STK33 се появят мутации, това ще доведе до

анормално развитие на спермата и гарантирано безплодие

както при мъжете, така и при мишките.

Но внимание - това не е всичко. За разлика от много други хормонални препарати, този път специалистите не могат да констатират никакви странични ефекти, които могат негативно да се отразят на здравето на силния пол. 

"Това предполага, че ензимът, кодиран от този ген, серин/треонин киназа (STK33), може да бъде мишена за мъжка контрацепция - отбелязва в статия за Националния здравен институт д-р Брайън Доктроу. - За тази цел екип от изследователи, ръководен от д-р Мартин Мацук от Медицинския колеж "Бейлър" се опита да разработи лекарство, което може да инхибира STK33."

Това обаче също е задача с екстремно висока трудност. Известно е, че да се открие как да се възпре функцията на даден ген е нещо като търсене на игла в купа сено. За целта екипът на д-р Мацук превърта огромна база от данни с милиарди съединения, за

да открие две, които могат да се "свържат" с "целта"

STK33 достатъчно стабилно и единствено с него, без да докосват други гени. Добрата новина е, че и двете намерени съединения много лесно и бързо се разграждат от черния дроб, посочва още д-р Доктроу. Тоест те по никакъв начин не затормозяват организма и не объркват останалите му функции.

Така се стига до големия пробив. Учените решават да модифицират по-ефективното от двете съединения, за да създадат още по-мощен инхибитор за въпросния ген, и го наричат CDD-2807. Разбира се, то е сериозно "тунинговано", за да може въздействието му да е по-силно и ефектът в организма да е по-продължителен.

Когато изследователите започват да третират с този нов препарат мишки от мъжки пол, се оказва, че партньорките им не раждат нито едно котило през следващия месец. За сравнение, контролната група, която не е подложена на въздействието на медикамента, вече се е "отчела" с няколко поколения. Три седмици след като учените прекратяват "лечението" на мишлетата със CDD-2807, те отново имат свое потомство и то се появява толкова често, както и при останалите им събратя, които никога не са се докосвали до препарата. Така започва изследване на безопасността на новия медикамент и тук

идва голямата изненада

- оказва се, че той няма изразен ефект върху общото здраве или смъртността при мишките.

Резултатите сочат, че съединението преминава от кръвта в тестисите, без изобщо да се натрупва в мозъка. Лечението по никакъв начин не се отразява и на размера на тестисите. Заедно с това изследването показва, че спермата на третираните мишки има слаба подвижност и функция. Нещо повече, при сперматозоидите им са забелязани аномалии като при тези, засегнати от мутациите на гена STK33, откъдето всъщност възниква идеята за революционното хапче.

Затова ръководителят на изследването д-р Мартин Мацук отбелязва, че STK33 е "жизнеспособна цел с минимални опасения за безопасността на контрацепцията при мъжете".

Затова през следващите няколко години той смята с екипа си да се концентрират върху допълнителни проучвания на всички потенциални съединения, които имат ефект, подобен на този на CDD-2807. Целта е да се провери дали няма

да се намерят още по-мощни инхибитори,

които са в състояние да "стопират" въпросния ген при примати и така да се определи кой е най-ефективният за постигането на обратим процес. Тоест мъжете по всяко време да могат да възобновят репродуктивните си способности.

Откриването на подобни препарати и поставянето на темата в дневния ред на обществото е сред главните цели на глобалната Инициатива за мъжка контрацепция. Именно по този повод "24 часа" се свърза с нейния главен изследовател Логан Никълс и той отбеляза, че те подкрепят различни методи в тази насока.  Главният изследовател на Инициативата за мъжка контрацепция Логан Никълс е убеден, че подобни проекти се нуждаят от подкрепа и ще са от полза за всички.
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Главният изследовател на Инициативата за мъжка контрацепция Логан Никълс е убеден, че подобни проекти се нуждаят от подкрепа и ще са от полза за всички. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

"Едно подобно хапче ще има много предимства за мъжете - обясни той. - Сред тях е намаляването на нежеланата бременност и всички последващи положителни ефекти, които то може да има върху образованието и икономиката/социалното равенство и равенството между половете. Смятам, че най-важната част от всяка контрацептивна дейност при мъжете ще може да осигури репродуктивна автономия на повече хора."

Според Логан Никълс всеки метод обаче трябва да отговаря на високите изисквания за безопасност и ефикасност.

"Заедно с това тези продукти имат шанса да променят нашето мнение въобще за целия този процес - допълва той. - Как да се предлагат на пазара, как да изглеждат, кой и как може да ги използва."

Организацията на Логан Никълс подкрепя и друг революционен проект на лабораторията LevBuck. Учените там също разработват "хапче" за мъже срещу нежелана бременност. Проектът е толкова обещаващ, че и той получи щедро държавно финансиране в САЩ. Причината е, че

и при този препарат не са регистрирани странични ефекти

Нещо повече, според един от създателите му д-р Лони Левин това буквално е Светият граал на мъжката контрацепция.

От тази гледна точка с два обещаващи медикамента силният пол вече може да си отдъхне, надежда има. Остава да се изчакат всички необходими тестове и изследователите да са сигурни, че са намерили най-доброто решение, което е напълно безопасно за здравето на мъжете.