Сигнал за отклонение е, ако малчуганите спят с отворена уста и хъркат

 Ако малчуганът увеличава телевизора или телефона, докато гледа детско предаване, ако се налага да му се повтаря, това са знаци, че трябва да се потърси помощ, казва УНГ специалистът д-р Кирил Пеев 

Около 20% от децата в предучилищна възраст имат проблеми със слуха. Най-често те са свързани с третата сливица, нарушение на функцията на евстахиевата тръба или наличие на течност в средното ухо. Това съобщи специалистът от Клиниката по ушно-носно-гърлени болести на УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ” д-р Кирил Пеев пред “24 часа”. Той заедно с екип от болницата проведоха безплатно скринингово изследване на слуха при деца между 5 и 6 години в седем детски градини в София.

През седемте дни лекарите са прегледали средно по 50 деца. Това означава, че между 300 и 380 малчугани са преминали през изследването. Скринингът е извършен с апарат за аудиометрия - изследване на прага на слуха със слушалки и апарат за тимпанометрия, който оценява здравето на тъпанчето и средното ухо. Той дава данни дали има течност в ухото. Аудиометрията трае около минута, а тимпанометрията - няколко секунди. И двата метода са неинвазивни и не причиняват болка или дискомфорт на децата, обясни Пеев.

“Проблемите най-често се пораждат от увеличената трета сливица. Тя притиска отвора на евстахиевата тръба. Когато се наруши дренажът на въздух през евстахиевата тръба, този въздух се използва от клетките на вътрешното ухо и след това се получава задържане на течност”, обясни специалистът.

Ако има налична течност, слухът на децата намалява с около 20 децибела

За д-р Пеев това не е необратимо, а е временно, докато има налична течност. “Ако течността се задържа с години в ухото, в по-напреднал етап започва да се сгъстява. Тогава тъпанчето хлътва и може да се получат сраствания в средното ухо. Тук говорим за трайно намаление на слуха”, обясни специалистът.

Според него, когато децата са в училище и имат сериозен отит (възпаление на ухото, б.а.), те не чуват добре, а това често е причина за по-слаби резултати в час.

За проблемите със слуха се среща генетична връзка - ако родителите са имали проблеми с третата сливица, детето ги унаследява. “Всяко едно дете има трета сливица, въпросът е доколко е увеличена и дали създава клинични оплаквания”, коментира Пеев. По думите му евстахиевата тръба е връзката на атмосферата със средното ухо. “Когато се изкачваме и слизаме на надморска височина или се гмуркаме, функцията на евстахиевата тръба трябва да е нормална, обяснява УНГ специалистът.

За да чуват нормално децата, налягането между атмосферата и средното ухо трябва да е еднакво.

Симптомите, по които родителите могат да разберат, че детето им има някакъв проблем, е ако спи с отворена уста и хърка.

“Ако малчуганът увеличава телевизора или телефона, докато гледа детско предаване, ако се налага да му се повтаря, това са знаци, че трябва да се потърси помощ. Много често зад това стои сериозен проблем - течност в средното ухо”, обясни Пеев.

Лечението първоначално е с кортикостероиди в носа, муколитични спрейове, антихистамини

Ако те не дадат резултат, оперативните техники са парацентеза - изваждане на течността от ухото с игла.

Другият вариант е поставянето на макарички,

обясни специалистът. Те представляват нещо като тръбички, които седят в тъпанчето и позволяват да изтича течността от средното ухо към външния канал, за да не се събира течност и децата да имат нормален слух. По думите на лекаря макаричките се държат поне половин година, а след това се махат. През този период децата не трябва да мокрят ушите. А това е особено трудно през летния сезон, тъй като децата искат на море и басейн.

Третият вариант е изваждането на третата сливица

“Аз препоръчвам този вариант, защото тя е причината да се получи течността. Ако поставим само макарички, ние лекуваме последствията от проблема”, коментира Пеев.

При премахването на третата сливица възстановителният период е малко по-дълъг. До 10 дни децата трябва да ядат по-меки и кашави храни и да се предпазят от заболяване. А усложненията са следоперативно кървене от зоната на сливицата. То може да бъде опасно, но при наличие на такова усложнение родителят веднага трябва да търси специалист. “Това са много редки случаи”, успокоява лекарят.

Д-р Кирил Пеев
Д-р Кирил Пеев