Страните членки на Световната здравна организация (СЗО) полагат от днес последни усилия за постигане на споразумение по сключване на договор за глобална готовност за пандемии, предаде ДПА.

След ковид пандемията 194-те държави членки на СЗО призоваха за споразумение, което да гарантира, че страните са по-добре подготвени да се справят със следваща катастрофа и че глобалната реакция няма да бъде толкова хаотична.

Страните искат планираният договор да включва мрежа за доставки, координирана от СЗО, така че всички страни да имат достъп до лекарствата, от които се нуждаят при извънредна ситуация, без търговски ограничения.

По подобен начин част от произведените лекарства или ваксини ще бъде дадена на по-бедните страни безплатно или на ниска цена. Разпоредбите ще се прилагат само за страните, които ратифицират споразумението. То ще влезе в сила, след като 60 държави ратифицират документа.

Целта е договорът да бъде приет на тазгодишната Световна здравна асамблея - органа, който взима решения на СЗО. Заседанието ще започне в края на май, предаде БТА.

Последният кръг от преговори по-рано тази година не постигна успех, а разговорите, които започват днес, се смятат за последна възможност за постигане на споразумение преди крайния срок през май.

В усилията за постигане на консенсус преговарящите представиха много по-съкратен проект на споразумение в сравнение с предишния вариант. Сегашният се състои от 23 страници, като от него са пропуснати множество спорни разпоредби.

Един от спорните въпроси е дали и по какъв начин фармацевтичните компании трябва да бъдат задължени да споделят опит и да предоставят част от продуктите си на по-бедните страни.

Хуманитарната организация "Лекари без граници" твърди, че договорът трябва да урежда въпроси, свързани с глобалното здраве, здравеопазване и справедливост, а не само да защитава интересите на индустрията.