Повече от 7000 научни публикации доказват действието на хомеопатичните медикаменти за лечение и профилактика

Хомеопатията възниква преди повече от 250 години. Основоположник на хомеопатичното лечение е немският лекар Ханс Кристиян Самуел Ханеман (1755-1843). Учен с блестящ ум и новаторски подход, той създава нов за епохата метод на лечение, който доказва своята ефективност във времето.

В основите на хомеопатичното лечение са индивидуалният подход, принципът на подобието и безкрайно малките дози активно вещество в хомеопатичното лекарство.

Индивидуален подход означава, че лекарят се интересува не само от диагнозата (името на болестта), но и от специфичните прояви на заболяването при конкретния пациент – по какво симптомите му се отличават от тези на други болни със същата диагноза. При вирусна инфекция един болен може да има силни болки в гърлото и обилна хрема, а друг – висока температура и мускулно-ставни болки. При хомеопатично лечение за всеки от тези болни ще се изпишат различни лекарства.

Принцип на подобието означава, че за конкретен пациент с определен набор от симптоми се изписва хомеопатично лекарство, което при експериментиране върху здрави изпитатели причинява набор от симптоми, подобни на оплакванията на болния.

Можем да илюстрираме този принцип с едно от често предписваните лекарства – Allium cepa. Това е латинското име на обикновения кромид. При здрави кромидът води до хрема, дразнене в очите и сълзене. Allium cepa изписваме на хора, които не са белили лук, но имат подобни симптоми – обилна водниста хрема, дразнене в очите, кихане, сълзене. Тези симптоми могат да се срещнат при някои вирусни ринити или при алергични ринити. Съответно при пациенти с такива заболявания и симптоми можем да изпишем Allium cepa.

Принципът на безкрайно малките дози е извор на противоречиви виждания за хомеопатичните лекарства. От една страна, това е безспорното предимство да не товарят организма и да са абсолютно безвредни за деца, бременни и хора с алергии. От друга страна, безкрайно малката доза често е използвана от противниците на метода като аргумент за липса на ефект. 

Съвременната квантова медицина опровергава подобни твърдения. Големи имена в науката като професор Люк Монтание, професор Луи Рей, академик Александър Коновалов и други доказват с множество експерименти, че т.нар. високи разреждания не водят до изчезване на лечебния ефект, че “високите разреждания на нещо не са нищо”.

Към момента съществуват повече от 7000 научни публикации, които доказват действието на хомеопатичните медикаменти. Едно от най-мащабните проучвания е проведено във Франция за период от 12 години. То се нарича ЕПИ 3 и включва 8590 пациента и 825 лекарски практики. Целта му е да изясни има ли принос хомеопатичната терапия за подобряване на здравето на пациентите при най-честите поводи за преглед в кабинета на общопрактикуващия лекар, а именно при остри заболявания на дихателната система, мускулно-скелетни болки и при състояния на стрес, тревожност и нарушения на съня.

Резултатите от това дългогодишно проучване са категорично в полза на хомеопатията. В групата с инфекции на дихателните пътища пациентите на хомеопатична терапия приемат 2 пъти по-малко антибиотици, 2 пъти по-малко антитемпературни и противовъзпалителни лекарства.

В групата с хронични мускулно-скелетни болки пациентите на хомеопатична терапия използват два пъти по-малко нестероидни противовъзпалителни средства и с една трета по-малко обезболяващи.

Пациентите със смущения на съня, тревожност и депресия, лекувани от лекар хомеопат, приемат три пъти по-малко психотропни вещества в сравнение с пациентите, лекувани от лекар без хомеопатична практика.

Заключението, което се налага от това мащабно проучване, е, че хомеопатичната терапия носи доказани ползи за общественото здраве. Тя е съвместима с всяко друго лечение, подходяща е както при остри, така и при хронични заболявания и може да се приема както като лечение, така и за профилактика.

При всеки здравословен проблем е необходима лекарска преценка за състоянието на пациента и за подходящото за него лечение. Само така хомеопатията може да е полезна като основно или като допълващо лечение в зависимост от конкретното състояние.

Хомеопатията е ценен метод за лечение и профилактика, напълно отговарящ на съвременните виждания за природосъобразен живот. Терапия с дълга традиция, тя е незаменима за бременните жени, за младите родители в грижата за здраво поколение, за хронично болните като допълваща терапия, за хората в напреднала възраст.