Изследване в Международния журнал по затлъстяване показва, че трениращите в първата половина на деня отслабват по-бързо от тези, които отиват във фитнеса вечер

Дженифър Лопес, Марк Уолбърг и Скалата стават преди 5 часа и отиват в залата

Дженифър Лопес наскоро разкри, че става в 4,45 сутрин, за да е сигурна, че каквито и ангажименти да има през деня, ще разполага с достатъчно време за ежедневната си тренировка. Че 53-годишната певица и актриса поддържа перфектното си тяло с фитнес, се знае отдавна, но ранното му практикуване изненада доста от нейните фенове в социалните мрежи. За някои то беше направо граничещо с лудост, но други заподозряха, че има и някакво различно обяснение извън натоварения график. Освен това се оказва, че и други звезди спортуват, преди да изгрее слънцето.

Актьорът Марк Уолбърг даже се буди в 2,30 часа. Първо прави сутрешната си молитва. След това лека закуска и се потапя във фитнеса за 90 минути. Следва време за възстановяване, отново малко хапване и даже голф, ако няма някакви ангажименти преди 10 часа. По думите му спазването на подобен режим е перфектно не само за неговото тяло, но и за семейството. Ставайки рано, Уолбърг свършва своите неща, докато близките му спят, и по-късно

има достатъчно време, за да бъде с тях,

преди да се насочи към следобедна тренировка.

Колегата му Дуейн Джонсън – Скалата спазва подобен график, събужда се в 3,30 ч. Сутрин прави кардиоупражнения, а следобед – силови. Обикновено бяга сред природата, но ако времето не е подходящо, разчита на кростренажор у дома. “Обичам интензивните тренировки рано сутрин, те ми помагат да започна деня по правилния начин както психически, така и физически”, казва актьорът, който е професионален кечист.

Дженифър Лопес също вярва, че има връзка между физическото и психическото здраве. Тя има личен треньор, който непрекъснато я консултира при избора на физически натоварвания. Сега, когато ѝ предстои издаването на нов албум през лятото, набляга на по-трудни упражнения. “Винаги се развивам и търся неща, които ме държат развълнувана и мотивирана. Не се страхувам да се предизвиквам, така че съм отворена да опитвам”, обяснява красавицата, която миналата година се омъжи за старата си любов Бен Афлек. Тя не пие кафе и алкохол, не консумира преработени и рафинирани храни, а когато яде навън, избира да е в по-здравословни ресторанти.

Певицата променя начина си на живот, когато кариерата ѝ стремглаво тръгва нагоре. “Тогава имаше моменти, когато спях от 3 до 5 ч на нощ - по цял ден на снимачната площадка, в студиото по цяла нощ, през уикендите снимах видеоклипове. Бях в края на 20-те си години и мислех, че съм непобедима. Докато един ден не се почувствах като замръзнала. Реших, че си губя ума… Сега знам, че това беше класическа

паникатака, причинена от изтощение”,

казва Лопес. След консултация с лекар разбира колко сериозни могат да са последствията, ако продължи с това темпо, без да се грижи за тялото си. Тогава започва нейното пътуване към уелнес.

Редица проучвания показват, че ранните тренировки имат по-благотворно въздействие. От публикувано в Международния журнал по затлъстяване изследване става ясно, че трениращите в първата половина на деня губят по-бързо килограми в сравнение с тези, които отиват вечер във фитнеса. Сутрешните упражнения също могат да помогнат за промяна на циркадния ритъм, така че тялото да се чувства по-будно и жизнеспособно сутрин и по-сънливо, когато се готовите да си легнете. По този начин се удължава фазата на дълбок сън, която действа най-възстановяващо.

Други проучвания обаче дават превес на вечерните тренировки. Според тях при мускулните упражнения

има по-добри резултати, ако се правят между 16 и 20 ч

Причината е, че тогава телесната температура е по-висока и мускулите са по-податливи. От съществено значение обаче е кога човек се чувства най-работоспособен. Ако е в състояние бързо да се разсъни и да пристъпи към физическа активност, по-удачен за него изглежда сутрешният спорт.

При избора на време е важно и какви цели се гонят. Проучванията показват, че сутрешните упражнения са полезни за намаляване на коремните мазнини и кръвното налягане, а вечерните - за мускулната ефективност. Някои от участвалите в тях признават, че късните тренировки им помагат да се отърсят от стреса през деня и дори откриват, че след тях неща, които са ги притеснявали сутринта, вече нямат толкова голямо значение и спят по-спокойно.

Учените обаче предупреждават, че при силно напрегнат ден интензивна

вечерна тренировка може да добави стрес,

вместо да отнеме, защото тялото вече се опитва да приключи на релаксиращ режим. И е по-добре в такива моменти да се правят упражнения с по-ниска интензивност или просто да се вземе почивен ден от спорта.

Важно е и да се подхранва тялото с добра храна след тренировка, но не всеки се чувства гладен веднага. Ако сте сред тях, е препоръчително да избягвате спорт късно вечер, за да не си лягате с пълен стомах, защото това се отразява на качеството на съня.

Специалистите съветват първо да експериментирате с времето на тренировката си, за да видите кое най-добре работи за вас, а не просто да се доверявате на проучвания или на дневните режими на една или друга звезда. В края на краищата няма смисъл да се насилвате да правите упражнения рано сутрин, ако сте полузаспали или гладни, или пък да отивате във фитнеса вечер, ако това ще разбие вашия сън.