"Продължаваме да се опитваме да развиваме иновации в университетската болница "Света Марина". Това заяви в пресклуба на БТА в Плевен заместник-управителят по лечебната дейност на УМБАЛ "Света Марина" – Плевен д-р Иван Малкодански. Той участва в конференцията "Здравеопазване и иновации в медицината", организирана от БТА в рамките на инициативата "Български гласове за Европа”.
"От 15 март в Плевен - в нашата болница, ще заработи втора роботизирана система "Да Винчи". Нашите партньори се спряха на нас поради големия брой пациенти, поради качественото обслужване в нашата болница и поради натоварването на единствената в момента система", посочи медикът, предаде БТА .
"Това е голям успех за нас – ще станем първата болница в България, която има две роботизирани системи "Да Винчи", отбеляза д-р Малкодански.
"Въпреки проблемите, които създава пандемията, университетската болница "Света Марина" продължава да въвежда иновации. Създаваме ново отделение, в което ще предложим на нашите пациенти комплексна услуга. Очаква се и откриване на отделения по химиотерапия, хемодиализа. Сигурно ще имаме скоро и хематология", подчерта той. "Знае се, че болницата ни е основно насочена към онкологично болни - голяма част от пациентите ни са с такива заболявания, и по тази причина нашите иновации са насочени към разширяване на нашата дейност, за да им предоставяме все по-комплексни и пълни услуги", изтъкна заместник-управителят на "Света Марина" в Плевен.