Надеждата е да вървим към т.нар. панкоронавирусни лекарства и ваксини. Това каза днес в Плевен проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология към Българска академия на науките. Тя участва като модератор в професионална дискусия за комуникацията с пациенти и ползата от ваксинацията срещу COVID-19, на която домакин е Медицинският университет в града, предава БТА.

Според проф. Александрова ни чакат поне още три предизвикателства по отношение на COVID-19.

Първото е, че вирусът ще си остане сред нас, така че ние на практика трябва да докажем, че можем да живеем с него. Със сигурност много хора ще се питат всяка година дали трябва или не да се ваксинират. 

Второто е, че ще бъдем изправени пред предизвикателствата на т.нар. постковид.

Третото е, че това е третият нов коронавирус от 2002 г. насам, а когато е имало три, винаги вратата може да е отворена и за четвърти.

"По отношение на COVID-19 вече имаме достатъчно много инструменти - поставени са огромен брой ваксини, повече от 10 милиарда, огромен брой хора са боледували и са се срещали с вируса, много опит натрупахме, доста знания имаме, но мозайката все още не е пълна", добави проф. Александрова. Според нея с лекарствата, които идват, и с усъвършенстваните ваксини, "полека това ще се превърне в история, но е важно да сме си направили изводите, за да продължим напред".

Проф. Александрова е категорична, че трябва да се върви към персонализираната медицина, защото това е възможността най-подходящото лекарство и най-подходящата ваксина да бъдат доведени до най-подходящия за тях човек, при който те ще имат най-добър ефект.

В отговор на въпрос кога ще има ефективно лекарство срещу COVID-19 проф. Александрова обясни, че създаването на антивирусни лекарства не е толкова просто. "Вирусите са едно, когато са извън клетките, там те са уязвими, но влязат ли в клетката, те се възползват изцяло от инфраструктурата й, така че могат да използват всичко, което им е необходимо, за да създадат бъдещо потомство".

По думите на специалиста вирусите са уникални и много мощни копирни машини, които за часове произвеждат милиони копия, а те на свой ред техни милиони копия. "Много тънкият момент е да намерим онази Ахилесова пета на вируса, която, ако бъде атакувана, ще попречи на вируса да се размножава, но да не пречи на нормалните структури в човешкия организъм", подчерта проф. Александрова.

Дискусията днес в Плевен е част от национална програма, която ще се осъществява във всички 28 области на страната. Организира се от фондация "Астра Форум" съвместно с националните представителства на Световната здравна организация и УНИЦЕФ за България и със съдействието на Министерство на здравеопазването и Българския лекарски съюз.