Откритието на инсулина преди сто години дава надежда и живот на милиони хора по света, страдащи от диабет. Оттогава инсулинът, произвеждан в панкреаса, се смята за основно средство за лечение на състояния, свързани с повишени нива на кръвната захар.

Учени от института Солк в Сан Диего, САЩ, откриха втора молекула, произвеждана в мастната тъкан, която също като инсулина може бързо да регулира съдържанието на глюкоза в кръвта, съобщи "МедикълЕкспрес". Откритието им може да доведе до разработването на нови терапии за лечение на диабет и поставя основата за нови изследвания в областта на метаболитните процеси, предава БТА.

Резултатите от изследването, публикувани в специализираното издание "Сел метаболизъм", сочат, че хормонът FGF1 регулира кръвната захар, като инхибира разграждането на мастните клетки (липолизата). Също като инсулина, FGF1 контролира кръвната захар чрез инхибиране на липолизата, но двата хормона постигат този резултат по различен начин. Тези различия дават възможност FGF1 да се използва за безопасно и успешно намаляване на нивата на кръвната глюкоза при хора с инсулинова резистентност.

"Откритието на втори хормон, който потиска липолизата и намалява кръвната захар, е научен пробив", казва проф. Роналд Еванс, старши съавтор на изследването. "Идентифицирахме нов играч в регулирането на липолизата, който ще ни помогне да узнаем как се управляват енергийните депа в тялото".