Ако имаше дискриминация при сертификатите, трябваше да съдя МВР, че не ми дава да карам кола без книжка

Неваксинираните депутати пак ще могат да са на работа, но дистанционно

Не бих станал здравен министър, докато не реформираме системата, а това става през законодателната власт

Със сигурност омикрон вече е в България, продължаваме да се пазим от него с маски и дистанция

Над 10 млрд. лева годишно минават през здравната система, половината плащат пациентите от джоба си. Време е тя да стане ефективна и човеколюбива

Голям проблем на нашето здравеопазване е, че 60% е болнична помощ, трябва ни повече профилактика

С пулмолога и депутат от "Демократична България" разговаря Митьо Маринов

- Д-р Симидчиев, ще тръгнат ли депутатите на работа в парламента със зелени сертификати?

- Подкрепям тази идея, защото тя се базира на медицинската и научна информация и данни, които имаме към момента. Има два параметъра, които могат да се контролират при пандемичния процес. Едното е скоростта на разпространение, а другото е до каква степен има възприемчиви индивиди.

Скоростта на разпространение се контролира с носене на предпазни средства като маските и спазване на социална дистанция. Компонентът, който е важен за зелените сертификати, е да знаем кой човек в каква степен е рисков за разпространение на заразата.

Тоест всяко нещо, което намалява риска от заразяване, е полезно. Ваксинационният статус, преболедуването намаляват този риск и доказването, че човек не носи тези бактерии в дихателната си система. Всеки компонент на този зелен сертификат от научна гледна точка е нещо смислено за контролиране на риска за предаване от вируса.

- Как може депутатите, които не искат да се ваксинират, да ходят на работа без сертификат?

- Това и в момента е възможно, защото депутатите, които по някаква причина, било то лична, или медицинска, са възпрепятствани да присъстват физически, могат да присъстват дистанционно. Това го имаше и в предишния парламент. То по никакъв начин не пречи на тяхното активно включване в процеса и им дава възможността да допринасят с всичко освен с вируси или възприемчивост.

- А елементът на дискриминация?

- Нямаме такава. Дискриминация е, когато един човек се дискриминира на базата на лични характеристики. Например инвалидизация, възраст, пол, те са непроменливи. Но не можем да кажем, че дискриминираме някого на база лично решение, защото иначе аз можех да заведа дело срещу МВР, че ме дискриминира, че не мога да карам кола без книжка.

Сертификатът всъщност е книжка. Той доказва определен статут - че не си толкова опасен за околните и не си възприемчив към вируса. Така че наличието на сертификат по никакъв начин не дискриминира хора. Още повече че те могат да си изпълняват служебните задължения. Парламентът е мястото, където много се говори, което е присъщо и така трябва да бъде. Второ, е място, където е концентрирана политиката и така трябва да бъде. Но е лошо, когато с това говорене се политизират медицински проблеми.

- Откъде трябва да дойде точката по спора дали в парламента да се влиза със зелен сертификат? От наредба на здравния министър или от решение на депутатите?

- Най-разумно е да имаме дебат в зала, но да приложим закона, който и в момента сме се клели да прилагаме.

Представям си един депутат, който няма зелен сертификат и може да влезе в парламента, но не може да отиде във фитнес, в мол, кино или театър. Малко странно звучи. За мен излишно се напряга тази обстановка и се използва за вклиняване на определени тези в общността. А това ще е проява на лидерство, защото, ако има място, което трябва да покаже, че сме загрижена общност за хората в България, то няма по-добро за това от парламента.

Оттук да започне лидерството, оттук да покажем, че можем да се съберем за разумната идея. Тя по никакъв начин не нарушава права, а показва социалната ни отговорност.

- Депутатите на ДБ ваксинирани ли са?

- Всички до един имат зелен сертификат.

- Какви са наблюденията ви като лекар в парламента? Спазват ли се мерките?

- 75%, или трима от четирима колеги, които виждам, носят маските неправилно или не носят изобщо. Тоест не всички изпълняват дори това, което е задължително, и няма дискусия по темата за спазването на мерките.

Интересно за маските е, че ако и от двете страни се носят високоефективните FFP2 или FFP3, рискът от заразяване се сваля до 0,4%. Тоест, ако в пленарната зала носим тези маски правилно, рискът някой да се е разболял и да е асимптомен, но заразен за околните ще е много нисък. Част от депутатите са в по-напреднала възраст и са особено рискови. Това може да има огромни последици. Затова, когато говорим за права, винаги трябва да говорим и за отговорност.

Представете си, че сега кажем на медиците от бърза помощ: “Няма нужда да носите маски, няма нужда да се ваксинирате”, и 2/3 от тях се разболеят. Какво става с хората, за които правата да имат медицинска помощ ще бъдат нарушени, защото тези, които имат отговорността да осигуряват тази помощ, ще са боледуващи.

- Много се спрягаше името ви за министър на здравеопазването. Защо не се стигна до номинация?

- Защото дълбокото ми верую е, че хората, които работят в администрацията - било то в НЗОК, или в министерството, са хора, които управляват системата такава, каквато е. Аз много бих искал да променя системата в по-добра, по-ефективна, по-човеколюбива. Това не може да стане от изпълнителната власт, а от законодателната. В парламента мога много по-непосредствено да влияя върху това как се структурира здравеопазването. Дълбоко вярвам, че ако сложим стимулите на правилните места, здравната система ще започне да работи автоматично много по-добре.

Тя се финансира достатъчно. През нея минават повече от 10 млрд. лв. на годишна база, от които половината излизат от джоба на пациентите и на здравите.

- Беше ли ви предложено да станете министър?

- Още преди някой да посмее да ми го предложи, обявих, че това, което искам, е да променя системата, а не да обслужвам една нереформирана система.

- Кога ще сте готов да влезете в изпълнителната власт?

- В момента, в който подредим къщичката и тя започне да работи добре, разбира се. Защото това е начин, при който последващо системата да продължи да работи добре. Но това е далеч от сегашния момент. Имаме толкова много работа.

- Коя е първата стъпка за подобряване на здравната система?

- Трябва да се фокусираме върху изтичането на финансовия ресурс по неефективни странични пътища. Един от големите проблеми на нашето здравеопазване е, че 60% е болнична помощ. Това означава, че ако имате нова кола, не се грижите за нея, докато не започне да скърца. Тогава я вкарвате в сервиз, вместо да ходите на профилактични прегледи. Профилактиката трябва да стане ключов компонент. Това може да стане много бързо, но изисква да спрем течовете на финанси, а това става с дигитализиране на процесите в здравеопазването, за да виждаме кои са ефективните и кои не са.

- Ще станете ли отново председател на здравната комисия?

- Готов съм да работя за здравеопазването, независимо дали ще бъда председател, или обикновен член. По-вероятно е, ако не стана председател, да бъда зам.-председател, понеже от нашата парламентарна група аз съм единственият лекар.

Разчитам, независимо къде съм, да работя това, което искам още от 45-ия парламент - да изградим медицински научно базиран надпартиен консенсус по въпросите с пандемията. Сега разделителни линии в НС са носенето на маски и зеленият сертификат. Това са медицински обосновани дейности, които имат наука зад себе си.

- За трети път сте депутат. От какво е болен парламентът?

- Парламентът е като централната нервна система. Той е това, което направлява със сигнали всички останали мускули. Ако искам да ходя и да стигна донякъде, мозъкът трябва да се включи и да имаме обща визия къде отиваме. Не може да разчитаме на автоматизми. За съжаление, в последните 3 парламента виждам как една част има визия, една част има друга визия и не може да се стигне до консенсус къде трябва тялото ни да отиде. Едната част отива в една посока, а другата - в друга.

Много ми се иска поне по здравните теми да имаме парламентарен консенсус. Готов съм да изслушам всеки, който е на обратното мнение. Да ми каже защо смята, че зелените сертификати са дискриминация. С удоволствие ще ги чуя и след това аз ще изложа моите аргументи, които са медицински доказани. До такава степен станахме фенове на думата свобода, че забравихме за думата отговорност. А ние имаме отговорност, особено когато сме избрани от 7000-10 000 човека да сме в тази сграда. Трябва да направим най-доброто за всички.

- Очаква се омикрон да е в България до Коледа...

- Математиците така казаха, но със сигурност той вече е тук. Бавно и полека, докато някой не го диагностицира със секвениране, но няма как да не е влязъл от някого от Южна Африка, Англия, Холандия. Във всички тези държави съществува от доста отдавна, а не от 2 седмици, когато изведнъж излезе на повърхността.

- Как да се предпазим от омикрон най-ефективно?

- По абсолютно същия начин както и досега сме се пазили - маски, дистанция. Възможно е да са по-малко ефикасни, защото се е адаптирал да е по-заразен. Намножава се повече в дихателните ни пътища и с нормалното говорене излиза в по-голяма степен. Не знаем дали от него се боледува по-тежко. Ако е по-лек, е добре да се разпространи по-бързо. Така ще измести делта и ще боледуваме по-леко.

От Африка дойдоха данни от колеги, които казват, че там много по-лесно се боледува, ама в Африка хората над 65 г. са малка част от населението. Не можем да сравняваме Африка с България, където огромната част от нашето население е над 55 г. Тази група по принцип е по-рискова и има хронични заболявания.

Визитка:

Роден на 23 април 1962 г.

През 1988 г. завършва медицина в София със златен медал

Специализира белодробни болести в Германия и Франция

Автор на първия в България онлайн курс по дигитална медицина

От 2017 до 2019 г. е преподавател в болница “Лозенец”

Началник на отделение в МВР болница - София

Преподава в Пловдивския медицински университет

Депутат от ДБ в 45-ото, 46-ото и 47-ото НС