Общо три са регистрираните случаи на коклюш от началото на годината в област Стара Загора, собщиха от местната администрация. Те са на бебе на един месец, дете на осем години и на 18-годишен. Случаите са от Стара Загора и Казанлък, а за двамата ученици има данни за проведена имунизация. В срок до 10 май здравните специалисти трябва да проверят всички имунизации и реимунизации на децата във всички детски и учебни заведения в областта. 

От Община Стара Загора информираха по спешност всички детски заведения – ясли, градини и училища, както и всички здравни специалисти за мерките, изисквани от Регионалната здравна инспекция във връзка с регистрираните случаи на болестта, съобщи заместник-кметът Павлина Делчева, цитирана от общинския пресцентър. 

Ще се издирват неимунизирани деца, включително и с помощта на ромските медиатори там, където се налага, макар че проблемът категорично не засяга единствено децата от малцинствен произход, посочват още от Община Стара Загора. „Страховете, които имаме от години, че родители отказват да си имунизират децата и това може да доведе до сериозен проблем, вече виждаме да се реализират“, коментира Делчева. Зам.-кметът отправя апел към родителите да бъдат съвестни и да съдействат, а директорите на детски и учебни заведения също да подходят отговорно към проблема.

Регистрираните случаи на коклюш в България вече надхвърлят 500 в сравнение с четири за същия период на миналата година, съобщи по-рано днес служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева на пресконференция в Министерски съвет. Тя добави, че това показва тенденцията за епидемично разпространение на заболяването. Министерството на здравеопазването предприема мерки срещу разпространението на болестта, които включват по-ранна имунизация на бебета, осигуряване на възможност за безплатно ваксинирани по желание на бременни в третия триместър и разширяване на обхвата на тестване срещу заболяването, пише БТА.