Здравите хора между 20 и 70 г. може да я прилагат 2-3 пъти в годината

Известно е, че гладуването подмладява имунната система, прочиства тялото и лекува много болести. Но то не е подходящо за всеки и не са много хората, които издържат на глад. Учени от Университета на Южна Калифорния – Лос Анджелис, разрешиха това противоречие – разработиха тип хранене със същия ефект, което обаче не е само вода и въздух, а снабдява тялото с достатъчно хранителни вещества.

Изследванията им потвърдиха, че имитиращата гладуване диета (FMD) подмладява човека с 2,5 години спрямо биологичната му възраст, съобщава Би Би Си. Резултатите са публикувани в сп. Nature Communications.

Менюто включва растителни супи (цвекло, артишок, аспержи, броколи и др.), енергийни блокчета и напитки, сушени плодове и зеленчуци, добавки от мастни киселини, витамини и минерали, много чай. Диетата е щадяща – прави се само 5 дни в месеца, а останалите 25 сте на нормалната си храна, обясняват от научния екип.

Преди време изследователите доказаха, че този режим възстановява стволовите клетки, лекува възпаленията и намалява признаците на деменция при мишки. А сега са установили, че той забавя биологичното стареене и при хората - кара клетките и тъканите да се държат така, както в по-младо тяло. Биологичната възраст всъщност е именно това – дали вашите тяло и органи са съсипани за годините ви, или младеят.

Имитиращата гладуване диета включва 5-дневно

контролирано хранене с високо съдържание на

ненаситени мазнини и нисък обем калории,

протеини и въглехидрати

При нея ограниченията в яденето са по-поносими.

В експеримента са участвали 100 мъже и жени от 18 до 70 години. В продължение на 3-4 месеца те са се хранили по програмата FMD 5 дни в месеца. Резултатите са много обещаващи – кръвните проби показват, че имунната им система се е подмладила с 2,5 г., а рисковите фактори за диабет като инсулинова резистентност и нива на глюкоза са намалели.

Ядрено-магнитен резонанс разкрива стопяване на мазнините в коремната област и черния дроб. А това значи по-нисък риск от метаболитен синдром – група здравословни проблеми, които предразполагат към диабет тип 2, заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

"Това е първото проучване, което показва, че хранене, което не трябва да се следва постоянно, е способно да направи хората биологично по-млади, да снижи рисковите фактори за стареене и ред болести - казва ръководителят на теста проф. Валтер Лонго. - Диетата помага на хората

да подобрят здравето си без значителни промени в начина на живот."

"Много лекари в САЩ и Европа вече предписват хранителния режим FMD, но нашето откритие ще насърчи още здравни специалисти да го препоръчват на пациенти от рискови групи и на такива, които целят подмладяване", казва геронтологът.

Това обаче не означава, че ще изглеждате две години и половина по-млади, а показва колко добре функционират клетките и тъканите ви, разочарова той суетните. Професорът препоръчва здравите хора между 20 и 70 г. да правят диетата 2-3 пъти в годината. Други, ако трябва, може да я правят всеки месец.

Тя обаче

не е подходяща за бременни жени и хора в силно

напреднала възраст

А пациентите на лекарства за диабет, статини, стероиди, трябва да се консултират с лекар.

Изследванията показват, че имитиращата гладуване диета снижава риска от сърдечни болести, диабет и свързани с възрастта синдроми. Тя намалява възпалителните процеси в организма и следователно предпазва от рак. Облекчава и страничните ефекти от химиотерапия.

"Като даваме на тялото време за почивка от храносмилането, лекуваме възпаленията и насочваме енергия към по-належащи здравни проблеми, обяснява д-р Лонго. Според него следващата стъпка е повече научни центрове да правят клинични тестове как тази диета, чиито съставки се доставят в кутия като лекарство, помага да останем по-млади и да се предотвратят или лекуват заболявания като захарна болест, сърце, алцхаймер, рак.

Диетата е от онези, които в САЩ предлагат да си закупите готово меню - енергийни блокчета на растителна основа, зеленчукови супи, закуски от маслини, бисквити от зеле, билкови чайове и добавки. Но има начини да си подготвите менюто и сами, ако спазвате указанията за калориите и наблегнете на растителната храна.

За оптимално хранене дайте приоритет на местни сезонни органични продукти и опитайте да ядете комбинация от сурови и варени зеленчуци.

След петте дни карайте един ден на растителна диета с нормални калории. Включете сложни въглехидрати като сладки картофи, боб, зърнени храни без лектин.

Правилата на 5-дневния режим

Професор Валтер Лонго дава следните съвети за следване на хранителния режим, имитираш гладуване.

  • l Ограничаване на калориите: Сведете дневния прием до 900 калории или по-малко. Това е равносилно на ползата от цял месец непрекъснати калорийни ограничения.
  • l Веган: Планът е изцяло на растителна основа с изключение на животинските протеини и млечните продукти.
  • l Внимателно, лектин! Избягвайте растения с високо съдържание на този протеин. Фасулът и други бобови растения с дневен максимум една чаша трябва да се накиснат и варят под налягане, за да се сведе до минимум съдържанието на лектин.
  • l Само пълнозърнести храни
  • l Не се допускат ултрапреработени и преработени храни.
  • lБез захар: Изключете "бялата отрова", включително повечето плодове. Допускат се ограничено количество горски плодове и минимална порция мед.
  • lВисока хранителност: Придържайте се към диетичен подход, като фокусирате върху богати на хранителни вещества продукти с ниско съдържание на калории. Не се лишавайте от основни хранителни вещества. Помислете за включване на микрозеленчуци и кълнове в менюто, за да подобрите храненето без добавени калории.