Зам.-министър доц. Михаил Околийски: 48 309 българи са получили инсулт през 2023 г., от тях 4813 са починали

 Високото кръвно налягане, заседналият начин на живот, затлъстяването, пушенето, злоупотребата с алкохол и аритмията са основните рискови фактори

Помолете пострадалия да се усмихне. Усмивката му симетрична ли е? Ако е провиснал единият ъгъл на устата му, симптомът “Лице” е потвърден!

Този и още два въпроса, зададени от първия инфобот у нас, помагат да разпознаем симптомите на инсулт. Инициативата е на Асоциацията по инсулт и афазия и бе представена в петък.

Целта на информационния бот е да даде информация какво представлява инсултът, какви са симптомите му и как да бъде разпознат.

Всяка година у нас има над 40 хил. случая на инсулт.

48 309 българи са получили инсулт през 2023 г., от тях 4813 са починали,

съобщи заместник здравният министър доц. Михаил Околийски.

Инфоботът е достъпен във вайбър напълно безплатно и всеки може да го намери при търсене на ключова дума “инсулт” в търсачката.

След като бъде отворен, в бота излизат няколко опции: “Какво са инсултът и афазията?”, “Симптоми на инсулт”, “Рискови фактори и превенция”, “Тествай за инсулт”, “Подкрепа след инсулт” и “Измери своя риск”.

Внезапно замъгляване или загуба на зрението на едното или двете очи, спонтанна загуба на памет, замайване или внезапно падане, изненадващо остро главоболие са част от симптомите, които са описани от инфобота и трябва да привлекат вниманието. След това той дава възможност да се провери дали човек получава инсулт.

С изображения инфоботът дава указания какво последователно трябва да се направи

“Помолете пострадалия да повдигне напред едновременно двете си ръце. Ако едната видимо изостава, отпада или не може да се повдигне, симптомът “Ръце” е потвърден”, гласи съобщението, което изпраща ботът. А накрая съветва да се провери говорът на пострадалия.

“Помолете да повтори изречението “Тревата е зелена”. Ако пациентът не повтори вярно или непълно изречението, симптомът “Говор” е потвърден.

“Инсултът е тежък медицински проблем, който може да се случи във всеки момент на всеки човек и на всяка възраст. Ако 40-50 хил. души годишно получават инсулт, за 10 години това са над 500 000 души. Огромният проблем е, че ние

не можем да възстановим функциите на мозъка, когато те са нарушени”,

коментира д-р Филип Алексиев - зам.-председател на Българското дружество по инсулт. Според него е важно да се разпознаят симптомите на инсулта и пациентът бързо да получи адекватна медицинска помощ, защото четири-шест часа след мозъчния инцидент медицинските възможности за ефикасно лечение намаляват.

“Не може да се заменят функциите на мозъка, можем само да се опитаме да ги подобрим, да приложим речева и двигателна рехабилитация, но процесът е доживотен”, допълни д-р Алексиев.

“Ние, лекарите, можем да намалим и намаляваме броя на жертвите на инсултите. С навременната информация от чатбота смятам, че добрият резултат ще се увеличи”, каза председателят на Българското дружество по инсулт и началник на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ “Света Анна” доц. Росен Калпачки.

Освен симптомите на инсулт инфоботът

казва и кои са рисковите фактори

“Имало ли е случай на инсулт във вашето семейство?” е един от въпросите, на който човек отговаря, за да разбере дали има наследственост.

Същевременно ботът описва и кои са основните фактори - високо кръвно налягане, заседнал начин на живот, затлъстяване, пушене, алкохол, аритмия. А диабетът, високият холестерол и противозачатъчните хапчета са другите по-рядко срещани фактори.

“Темата за инсулта е изключително наболяла и значима. За нас като общество с негативната демографска статистика всеки фактор, който влияе негативно на работоспособността и продължителността на живота ни, трябва да бъде от първостепенно значение”, заяви д-р Георги Георгиев, зам.-председател на Асоциацията за инсулт и афазия по времена пресконференцията в петък.

Инфоботът дава и съвети как човек може да се предпази, като на първо място е да се фокусира върху себе си.