Костният мозък е гъбестото вещество, което се намира във вътрешността на дългите и плоски кости. Костният мозък съдържа стволови клетки. Това са незрели клетки, от които произлизат всички други видове кръвни клетки. Стволовите клетки се превръщат в червени кръвни клетки, бели кръвни клетки и тромбоцити. Когато костният мозък не функционира правилно, могат да възникнат различни заболявания, свързани с кръвта. Най-честите сред тях са левкемия, лимфом, множествен миелом, сърповидно-клетъчна анемия и средиземноморска анемия.

Какво представлява трансплантацията на костен мозък?

Трансплантация на костен мозък е необходима, когато костният мозък не функционира или не може да произвежда достатъчно здрави кръвни клетки. При тази процедура костен мозък от здрав донор се трансплантира на пациента през вена. Трансплантацията на костен мозък се извършва, за да се замени увреден или болен костен мозък. Това е процедура, при която в тялото се въвеждат здрави кръвотворни стволови клетки. Ако стволовите клетки са съвместими с пациента, започва процесът на създаване на нова кръв.

Има два основни вида костно-мозъчни трансплантации

Трансплантация, при която се използват собствени стволови клетки на пациента, се нарича автоложна трансплантация. Автоложната трансплантация на костен мозък е опция само в случаите, когато тялото произвежда достатъчно здрави костно-мозъчни клетки.

При алогенна трансплантация се използват стволови клетки от друго лице, често брат или сестра, роднина или несвързан донор. Тези стволови клетки генерират нов имунен отговор срещу рака, за разлика от автоложните трансплантации. За успешна алогенна трансплантация, целта е да се постигне близка тъканна съвместимост между пациента и донора.

През последните години се извършват и трансплантации от полусъвместими членове на семейството. Трансплантациите на костен мозък от частично съвместими родители, братя, сестри или деца се наричат хаплоидентични трансплантации.

Процедурата за трансплантация на костен мозък

Трансплантациите на костен мозък се извършват в специализирани центрове, оборудвани със съвременни вентилационни и защитни системи. Пациентите остават затворени в центъра по време на лечението, като хоспитализацията продължава от 15 до 30 дни, в зависимост от вида на трансплантацията, пациента и неговото състояние.

Пациентът преминава интензивна химиотерапия или комбинация от химиотерапия и лъчетерапия, в зависимост от заболяването. Целта е да се унищожи костния мозък на пациента и да се потисне имунната система, за да се предотврати увреждане на трансплантираните стволови клетки.

След 10 дни подготовка се извършва самата трансплантация на костен мозък. Лекарят използва специални игли за извличане на костен мозък от костта на донора и го поставя в специален пакет. Трансплантацията, която обикновено се извършва в стаята на пациента, може да отнеме от 30 минути до няколко часа. Пациентите обикновено реагират добре на трансплантацията, с редки реакции към стволовите клетки или консервантите.

Период на възстановяване

Първоначалното възстановяване отнема няколко седмици, но може да изминат няколко месеца, докато имунната система се възстанови напълно. За период от около 6 месеца пациентът се наблюдава и проследява, за да се увеличи вероятността трансплантирания костен мозък да бъде приет от реципиента. През това време се следи внимателно за усложнения, като инфекция или реакция на присадката срещу приемника (GVHD) при алогенни трансплантации.

Рискове и усложнения

Както всяка сериозна медицинска процедура, трансплантацията на костен мозък носи рискове, включително инфекция, кървене, реакция на присадката срещу приемника (при алогенни трансплантации), органна дисфункция и смърт.

Какви са предимствата при трансплантация на костен мозък в Acibadem?

Acıbadem Healthcare Group разполага с центрове за трансплантация на костен мозък в Турция, оборудвани с най-новите технологии и работещи по най-високи стандарти, както и лекари с голям опит в трансплантацията на костен мозък. Освен това, обработката на извлечените от донора клетки се извършва в лабораториите на Acıbadem Labcell в Турция, която има cGMP сертификат за акредитация.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228

https://acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria